27 septembrie 2021 - 07:11

Viermi, muste si alte insecte, agreate de Comisia Europeana pentru a fi introduse in hrana animalelor

Speranțele cresc pentru ca proteinele obținute din insecte să poată fi folosite în formulele de nutriție în fermele de păsări și porci, după ce mai mulți reprezentanți ai Comisiei Europene au afirmat în cadrul unui simpozion desfășurat la Universitatea Wageningen că acestea pot fi o soluție cât se poate de benefică pentru creșterea animalelor, informează revista de specialitate All About Feed.

Mai mult, Comisia așteaptă cu nerăbdare să aprobe utilizarea acestor proteine încă din toamna acestui an. ”Acest lucru e necesar de mult timp, iar dumneavoastră, oamenii de știință, faceți parte din soluție, fermierii europeni bazându-se pe dumneavoastră”, a declarat Martin Werner-Președinte al Asociației Europene a Crescătorilor de Animale, la conferința amintită, organizată de Platforma Internațională a Insectelor pentru Alimente și Ferme (IPIFF).

În prezent, proteinele ​​din insecte sunt aprobate pentru acvacultură iar abordarea este limitată, deocamdată, la 7 specii de insecte, 2 tipuri de viermi și 2 specii de muște.

Însă, interesul fermierilor europeni crește, admițând potențialul proteinelor din insecte pentru hrana animalelor acestora. Pentru a răspunde cerințelor științifice, producătorul de proteine din insecte Protix și-a unit forțele cu Hendrix Genetics, o companie globală de păsări și alte specii de genetică, pentru a dezvolta un program de reproducere a insectelor.

În prezent, Universitatea Wageningen susține două programe de cercetare susținând asidue campanii de informare cu privire la beneficiile strategiilor de hrănire pe bază de proteine din insecte și impactul asupra producției de carne de porc și de pasăre.