VIDEO – Virusul nu are granițe, mistreții sunt principala cauză
Un grup de mistreți morți și bolnavi, de cel puțin 30 de exemplare, a fost reperat pe insula Kustrin-Kietz, de pe râul Oder. Mistreții au fost descoperiți cu ajutorul unei drone.
Germania a contabilizat până acum 55 de cazuri de PPA la mistreți, dar cifra ar putea crește în următoarele zile, în timp ce oficialii din districtul Markisch Oderland au confirmat pentru mass-media locală că o turmă de 30 de animale, „pe jumătate moarte, pe jumătate clar bolnavi” a fost reperat pe insula Kustrin-Kietz de pe râul Oder, lângă granița cu Polonia, după o intensă căutare care a avut loc la sfârșitul săptămânii.
Imaginea turmei înjumătățite de boală a fost surprinsă de o dronă, iar insula este acum declarată zonă roșie de către autorități. În același timp, o intervenție a vânătorilor este neadecvată din cauza riscului ca mistreții să fugă și să răspândească boala în continuare. „Luarea de măsuri ar fi prea periculoasă, deoarece animalele bolnave pot fugi și pot răspândi în continuare virusul”, a confirmat Thomas Behrendt, purtătorul de cuvânt al districtului Markisch Oderland, pentru radioul public RBB.
În timpul căutărilor, au fost găsite alte cadavre și oficialii așteaptă rezultatele de laborator înainte de a adăuga aceste cifre la cifra actuală a cazurilor confirmate. Suprafața totală de risc a crescut la aproape 2.200 de kilometri pătrați.
Videoclipul de mai jos (în limba germană), publicat de RBB, prezintă imagini ale unui grup de mistreți din care unele animale sunt moarte, iar altele sunt pe cale să moară.
În Polonia, autoritățile au confirmat de la începutul anului 2.024 de cazuri de pestă porcină africană la populația de mistreți și 99 de focare în ferme.
Agenția bulgară pentru securitatea alimentară a raportat luna aceasta un alt focar de peste porcină africană. Conform notificării trimise Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OMSA), virusul a fost găsit într-o fermă de porci din Lovec. Potrivit raportului de notificare, 554 de porci au fost expuși la virus și toți au fost sacrificați. Ultimul focar PPA raportat de autoritățile bulgare a fost pe 25 august. Anul trecut, Bulgaria a pierdut aproape 30% din efectivul său de porcine, iar țara este dependentă de importurile de carne de porc.
1.500 de porci au fost sacrificați săptămâna trecută în provincia Gangwon
Și Coreea de Sud a raportat săptămâna trecută primul său caz de pestă porcină africană (PPA) la porci domestici, din octombrie 2019. Virusul a fost confirmat în provincia Gangwon, unde 3 porci au fost găsiți morți la o fermă. Potrivit agenției de știri coreene Yonhap, țara a emis o interdicție specială de călătorie de 48 de ore către fermele de creștere a animalelor din provincie. Ulterior, potrivit ministerului, țara a procedat la sacrificarea a aproximativ 1.500 de porci, pe o rază de 10 km de ferma infectată.
Autoritățile sud-coreene și-au exprimat îngrijorarea, la începutul acestui an, cu privire la noile focare din fermele de porci, din cauza faptului că boala era încă prezentă la mistreții verificați. De la începutul anului 2020, Coreea de Sud a redus importurile de carne de porc de la furnizori importanți, deoarece sectorul serviciilor alimentare a fost afectat de criza coronavirusului. De asemenea, țara stochează carne de porc congelată din 2019 și rezervele au fost plasate pe piața internă.
În același timp, OMSA a anunțat că între 18 septembrie și 1 octombrie au fost raportate în lume 313 noi focare de pestă porcină africană, mistreții fiind, se pare, principala cauză a răspândirii virusului. Numărul total de focare în curs a crescut de la 7.373 la 7.429, cu 3.902 în România și 1.475 numai în Vietnam. Dintre noile focare, 220 au fost raportate în Europa și 93 în Asia.
În Europa, Germania, Bulgaria, Ungaria, Letonia, Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia și Ucraina raportează încă prezența bolii. În Asia, China, India, Indonezia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Laos, Myanmar, Papua Noua Guinee, Filipine, Rusia, Timorul de Est și Vietnam există încă focare active. În Africa, țări precum Namibia, Nigeria, Africa de Sud și Zambia au raportat prezența virusului.