Prețul mediu pentru o vizită la o cramă românească este de 50 de lei.
Oenoturismul, așa cum este denumit în termeni tehnici turismul viticol, a luat amploare în România. La această data, avem 140 de crame la nivel național, iar 60 dintre acestea pot fi vizitate. Costul este de 50 de lei de persoană și include, pe lângă degustări de vinuri, și o masă. Astfel de excursii sunt posibile în orice perioadă a anului, dar cele mai multe cereri sunt în aprilie și noiembrie.
La vizitele ghidate în crame, turiștilor le sunt prezentate procesele tehnologice, degustă între trei și șapte vinuri și vizitează via. “In ultimii ani observăm că din ce în ce mai multe persoane aleg să își petreacă timpul liber vizitând crame. Este un tip de turism care poate fi realizat de oricine, dar în momentul de fată persoanele care călătoresc constant îl apreciază cel mai mult”, a declarat Alină Iancu, fondatorul Revino.ro și CrameRomania.ro.
Cele mai multe crame adunate în același loc se află în Muntenia, în zonă Dealu Mare, cu o lungime de aproximativ 65 de kilometri și o lătime între 3 și 12 kilometri, urmată de zonă Drăgăsani, din Oltenia.
“In zonele unde cramele nu sunt comprimate că număr, peisajele locale, poveștile din spatele cramelor, dar și implicarea personalului sunt factori care atrag turiștii care se întorc de mai multe ori în locurile vizitate și recomandă mai departe cunoscuților experiențele trăite”, a menționat Iancu.
VIDEO Românilor le cam place șprițul. Turismul viticol este în creștere
Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.