VIDEO Produsele montane, din ce in ce mai apreciate

Produsele montane sunt cunoscute ca fiind produse ce respectă o schemă de calitate dictata la nivel european. In plus, au o capacitate mare de a contribui la dezvoltarea comunităților locale. Muntele, in general,  este recunoscută pentru gradul mic de poluare, ceea ce conferă alimentelor provenite din acest areal un plus de valoare.

In ultimul timp la nivel national,  au fost atestate peste 1100 de produse montane. Pentru a putea utiliza mentiunea de calitatea „produs montan”, fermierii trebuie sa indeplineasca anumite conditii, precum: pentru animale – acestea trebuie să fie crescute și prelucrate în zona montană; hrana animalelor trebuie să provină din zona montană; pentru produse apicole – albinele trebuie să colecteze nectarul si polenul doar in zone montane; pentru produsele de origine vegetală se aplică mențiunea doar daca plantele sunt cultivate in zone montane.

Mai multe detalii despre condițiile de obținere a mențiunii pot fi consultate AICI  – GHID pentru acordarea mentiunii „Produs Montan”.

Producătorii de preparate exclusiv montane sunt incluși în Registrul național al produselor montane și poate fi consultat AICI pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, madr.ro.

De asemenea, producătorii din zona montană au creat și o platformă online unde oamenii pot vizualiza și selecta produse tradiționale.

Urmăriți mai jos un material video realizat de echipa Agro TV despre produsele montane.

Click pe video:

Reporter: Marius Milea

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole