7 decembrie 2021 - 02:28

VIDEO. Oile din Noua Zeelanda, pazite de un caine robot

Viitorul robotizat al agriculturii și fermelor nu este atât de departe! În Noua Zeelandă, un câine robot conceput pentru misiuni de căutare și salvare a fost pus să păzească o turmă de oi, scrie BBC. Robotul Spot este dezvoltat de compania americană Boston Dynamics care a încheiat un parteneriat cu firma neozeelandeză Rocos pentru a explora modalitățile de utilizare a acestuia în industria agricolă.

„Suntem interesați să vedem cum am putea pe viitor să ne folosim de roboți și ne-am gândit că ar fi interesant să scoatem robotul Spot pe teren, alături de alți câini care îndrumă oile. Nu am avut așteptări că va înlocui câinii adevărați cu succes, dar am fost surprinși să vedem cât de bine s-a descurcat”, a declarat David Inggs, reprezentant al companiei Rocos, citat de Digi24. Acesta afirmă că oile s-au lăsat manevrate de câinele robot.

Filmările sunt realizaate de firma Rocos, care dezvoltă programe pentru controlul roboților la distanță, iar videoclipul este dovada unui caz de utilizare în agricultură.

Robotul câine „Spot navighează medii solide pentru a capta date în timp real. În agricultură, fermierii pot accesa informații precum estimări ale randamentului mai exacte și actualizate. Aceasta oferă acces la o nouă categorie de automatizări și la o afacere mai sigură, mai eficientă”, a scris compania Rocos pe blog.

Cu toate acestea, fermierul de oi James Rebanks susține că, deși pare un instrument uimitor, niciun cioban nu și-ar dori un astfel de robot. Rebanks spune că roboții nu au pur și simplu abilitățile motorii sau inteligența necesară pentru o astfel de muncă solicitantă și că probabil nu vor mai dura mult timp.