VIDEO Ionel Arion, fermier: „Trebuie sa gandim mecanisme, sa nu mai stam cu mana intinsa la bugetul statului”

Agricultura romaneasca are nevoie de mecanisme de gestionare a efectelor negative produse de schimbarea climatica si lipsa precipitatiilor! Printre acestea s-ar putea enumera o utilzare strategica a resurselor de apa, identificarea rezervelor de apa, realizarea unor fonduri speciale, dar si cercetari stiintifice si tehnologice in acest domeniu care ar putea contribui la realizarea unor inovatii ce vor asigura necesarul de umiditate.

Seceta din ultima perioadă a afectat puternic culturile de grau, porumb si floarea soarelui. S-a ajuns aici pentru ca in Romania statiile si instalatiile de pompare a apei au fost distruse dupa revolutie. Fermierii trag acum speranta ca statul ii va despagubi, macar în parte, pentru pagubele suferite.

Ionel Arion, presedintele Pro Agro, sustine ca in viitor trebuie sa avem in vedere mecanisme functionale care să vina in sprijinul agricultorilor, din ce in ce mai incercati de schimbarile climatice si de indecizia statului.

In caz contrar, deficitul pluviometric va avea consecinte grave atat asupra fermierilor, cat si asupra intregii populatii. Aceasta se explica prin faptul ca vor creste preturilor la produsele alimentare, va creste numarul de someri din cauza culturilor afectate de seceta care nu mai pot fi lucrate si altele.

„Cu siguranta seceta va mai fi in anii care vin. Trebuie sa gandim masuri de gestionare a riscurilor, si aici ma refer strict la seceta, astfel incat sa nu mai stam cu mana intinsa la bugetul statului si asa destul de vaduvit anul acesta. Va trebui sa gandim mecanisme de gestionare a riscurilor, fie fonduri mutuale, fie un alt tip de asigurari”, a spus fermierul Ionel Arion.

- Publicitate -

Mai multe detalii aflati in materiul video Agro TV de mai jos.

Click pe video:

Reporter: Marius Milea

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole