VIDEO – Industria de porci prinde aripi la Buzău

Una dintre cele mai moderne ferme de porci se construiește la Cilibia, județul Buzau.

Este vorba de o fermă realizată prin programul de reproducție suine și pui finanțat cu bani de la stat. Buzaul a luat atunci 10 din cele 40 de proiecte finanțate la nivel național, șase dintre acestea fiind pentru reproducție porci și patru pentru pui.

Ferma de la Cilibia va fi inaugurată în luna octombrie anul acesta și va si populată cuun efectiv de 1400 de scroafe.

„Lucrările au început în vara anului trecut. La ora actuală, din 6 hale, 3 sunt construite, așteptăm să vină panourile sendviș. celelalte hale în maximum o lună de zile vor fi și ele gata. Vreau ca finalizarea lucrărilor să o anunț undeva în luna octombrie, cel târziu noiembrie. Investiția se ridică la 7.650.000 de euro. Din cei șapte milioane de euro, planul de cofinanțare este 10%, iar diferența vine de la statul român”, a declarat Dan Enache, proprietarul viitoarei ferme de porci pentru reproducție.

Potrivit acestuia, programul reprezintă un pas extrem de important pentru revigorarea industriei de porci din țara noastră.

- Publicitate -

„Ferma va fi populată cu 1400 de scroafe. Programul reprezintă un mare ajutor pentru crescătorii de porci, pentru că nu vom mai sta la mila celor de afară să cumpărăm purcei, ni-i vom produce singuri. Porcii vor rămâne în județ și, dacă ne ajută bunul Dumnezeu, vom mânca în vara anului viitor carne produsă în România”, a mai spus fermierul.

În ultimii ani, efectivul de porci din județ a fost mult redus după ce fermele de creștere a suinelor au trecut prin mai multe episoade de pestă porcină, boală care a ucis mii de animale. Practic, în prezent, Buzăul mai are în exploatații puțin peste 35.000 de capete de suine, în 17 ferme, dintre care 12 sunt de porc gras și 5 de reproducție. Trei dintre aceste ferme au activitatea suspendată.

După inaugurarea tuturor celor 6 ferme de suine construite prin acest program, în tot județul vor fi create 4.500 de locuri de cazare astfel încât producția ar putea ajunge la 100.000 de capete pe an.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole