17 septembrie 2021 - 16:14

VIDEO. Incredibil! Un grup de pasari flamingo roz, in Delta Dunarii

Apariție exotică în Delta Dunării! Zilele trecute, în zona Melea Sacalin din Delta Dunării au fost zărite câteva exemplare de flamingo roz (Phoenicopterus roseus). Păsările exotice, în număr de aproximativ 10 exemplare, au fost fotografiate de la mare distanță, pentru a nu le deranja scurta ședere în țara noastră. Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observați în România în ultimul secol.

Ca urmare a monitorizării efectuate de personalul ARBDD în perioada 15-16 iunie, grupul era încă prezent în zonă, cel mai probabil pentru odihnă și hrănire. O scurtă filmare de la distanță surprinde prezența lor nu departe de un grup de pelicani. „Dacă vor rămâne în continuare, sperăm să putem reveni cu imagini mai clare. Deocamdată însă e preferabil să le deranjăm cât mai puțin cu putință”, a scris ARBDD pe pagina de Facebook.

Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observați în România în ultimul secol. Prima observare înregistrată este din anul 1900, a unui grup de 40 de exemplare în zona Constanța-Tuzla însă, de atunci și până în prezent, aparițiile au fost sporadice de numai câte un exemplar cu un maxim 4 exemplare în anul 2016, în zona Constanța-Vadu.

Cu această ocazie, Ministerul Mediului a lansat o provocare pentru toți iubitorii de Deltă și fotografie. Dacă ați reușit să-i fotografiați pe vizitatorii exotici din Deltă de week-end-ul trecut, Ministerul Mediului așteaptă fotografiile voastre pentru a le posta pe pagina lor de Facebook.

Flamingo (Phoenicopterus roseu) cuibărește în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij). Se remarcă faptul că păsărie prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere.