19 septembrie 2021 - 15:06

VIDEO Fratii Cioranu – Cum se obtine performanta schimband rasa de ovine

La o noua editie a emisiunii „Portret de fermier”, realizatorul Ovidiu Ghinea a fost in judetul Arad, la crescatorul de ovine Mihail Cioranu si a fratelui sau Nicolae Cioranu, presedinte Asociatia Romovis.

Fermierul s-a reprofilat acum zece ani de pe ovine de rasa Turcana la cele de rasa Lacaune, ceea ce l-a ajutat să obtina performanta la cantitatea de lapte. Deși aspectul lor fizic nu e la fel comercial cum alte rase de ovine, randamentul la producție – atat de lapte, cat si de miei – l-a facut pe fermier sa ia aceasta hotarare.

„In medie, ovinele au 1,5 litri de lapte, iar unele au si peste doi litri”, a spus fermierul Mihail Cioranu.

Crescatorul de ovine s-a nascut intr-o familie de fermieri de oieri cu traditie, de unde a preluat și a continuat meseria. Acum, dupa investitii si multa munca, se poate bucura si de dotari speciale in ferma, precum o sala de muls. Cu un efectiv de circa 500 de capete mulgatoare, fermierul reuseste in jur de o ora si jumatate sa le termine de muls, datorita performantei aparatelor.

Cum sa face performanta la o ferma de ovine si care sunt criteriile de ingrijire a animalelor, aflati in materialul video de mai jos.

Click pe video: