25 iunie 2022 - 20:53

VIDEO Misiune extremă de salvare a unui cerb rănit în Munții Buzăului

Un cerb rănit, rămas captiv într-o râpă din Munții Buzăului a fost salvat de jandarmii buzoienii într-o misiune, pe timp de noapte, care a durat mai mult de cinci ore. Totul s-a întâmplat ieri seară când jandarmii de Postului Montan Nehoiu au fost anunțați de autoritățile locale din comuna Gura Teghii care au observat animalul într-o zonă abruptă de pe albia unui râu și la care era greu de ajuns fără ajutorul unor specialiști.

”Jandarmii împreună cu administrația publică locală și reprezentanții fondului cinegetic, respectiv ai Ocolului Silvic Siriu s-au deplasat de urgență în zonă, fiind căutate soluții pentru eliberarea animalului. Starea cerbului precum și gabaritul acestuia, estimat la peste 300 de kg, au făcut ca intervenția să fie una extrem de dificilă”, se arată în comunicatul trimis de IJJ Buzău.

În ajutorul jandarmilor a fost chemat și un medic veterinar care a ajutat la tranchilizarea animalului astfel încât acesta să poate fi transportat mai ușor și în condiții sigure.

”Animalul a fost tranchilizat de către specialiști, iar după evaluarea stării medicale s-a constatat că cerbul are o leziune circulară în zona unui picior din față. În acestă situație, medicul veterinar, care a participat voluntar la actiune, dr. Doană Valentin, a apreciat că este necesară transportarea animalului în municipiul Buzău pentru efectuare unui tratament adecvat, întrucât, dacă ar fi fost eliberat în mediul natural nu ar fi avut șanse de supraviețuire”, spun jandarmii buzoieni.

- Publicitate -

În aceste condiții, cerbul rănit a fost adus la Baza Sportivă a Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău, unde urmează să fie supus unei intervenții chirugicale și tratat de către medicul veterinar care a participat la intervenție.

”Cerbul a fost transportat cu autocamioneta pusă la dispoziție de Primăria Gura Teghii către municipiul Buzău. Acesta a fost adăpostit la Baza Sportivă a Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău, unde urmează să fie supus unei intervenții chirugicale și tratat de către medicul veterinar care a participat la intervenție, cu sprijinul specialiștilor din cadrul DSVSA si tehnicienilor veterinari jandarmi. După vindecare, cerbul  va fi eliberat eliberat în mediul natural”, se arată în informarea trimisă de IJJ Buzău.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.