Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a reușit, din nou, să pună pe jar sectorul agricol românesc, după publicarea proiectului Ordonanței de Urgență privind amânarea ratelor. Pe lângă distribuitorii de inputuri care s-au plâns că acest act normativ va arunca în aer agricultura românească, Ordonanța a fost desființată chiar și din interiorul Guvernului, de către ministrul justiției, Alina Gorghiu.
Dar care este, concret, pericolul care se ascunde în spatele acestei Ordonanțe? La această întrebare a răspuns analistul financiar Iancu Guda, în dialogul său cu realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea, la AGRO TV.
Potrivit analistului, actul normativ propus de MADR este un ”măr otrăvit”, pentru că sub aparența unei măsuri de sprijin pentru fermierii români se află o măsură care va bloca complet agricultura românească și va duce la falimente în masă pe întreg lanțul de aprovizionare.
”Eu vă zic care este soluția; și s-a implementat, nu am inventat-o eu. Țineți minte pandemia? 26 februarie 2020, primul caz de Covid, s-au închis activitățile la majoritatea companiilor două luni de zile, foarte multe afaceri au intrat în blocaj complet. Cum s-a restabilit încrederea și accesul la capital? Nu a venit statul și a dat o lege să nu mai plătim pe nimeni niciodată; ne blocam toți, intram toți în colaps. Asta vor să facă acum în agricultură, să nu mai plătească fermierii pe nimeni, nici băncile, nici furnizorii. Păi intră în colaps toată lumea și o să vină străinii să ne cumpere terenurile și fermele care intră în insolvență, pe bani de nimic. Asta vrem?
Acești politicieni care se declară patrioți sunt, de fapt, cu acest măr otrăvit, cei mai mari dușmani ai agriculturii, pentru că o să-i omoare pe toți. Capitalul în agricultură nu este la noi, iar fermierii o știu foarte bine, este în afară, la producătorii și la marii investitori. Ce facem, ne vindem toți terenurile pe bani de nimic, că intră toți în faliment? Ne distrugem agricultura românească așa”, a explicat Iancu Guda, la AGRO TV.
Economistul este de părere că, în locul acestei Ordonanțe, Guvernul trebuie să vină cu o măsură de tipul IMM Invest, prin care să le ofere fermierilor posibilitatea de a accesa credite garantate de stat.
”Ce trebuie să facă este să vină să dea garanții de stat. Să vină statul și să garanteze printr-o schemă cum s-a făcut la IMM Invest. A venit statul și nu a dat bani, ci a dat încredere prin garanții de stat, și a funcționat. (…) Înțeleg că nici statul nu are bani, dar poate să dea garanții și să zică: Dați-le bani fermierilor sau distribuitorilor ca să-i aștepte pe fermieri. Băncile, dacă ar avea garanții din partea statului, ar putea să o facă așa cum au făcut-o în situația cu IMM Invest.
Se poate face o schemă administrată de FGCR și să dea garanții în baza cărora statul restabilește încrederea. Hai să nu mai dezbinăm, pentru că fermierii nu pot fi împotriva distribuitorilor, distribuitorii nu pot fi împotriva producătorilor, că toți depind unii de alții, toți vor să facă business, să aducă bani acasă. Trebuie să fie conștienți și fermierii că e nevoie și să reinvestească banii în afacere, pentru că în ultimii 5 ani înainte de situația aceasta dezastruoasă, 80% din profituri s-au dus la dividende. Adică când e bine, scoatem banii afară din afacere, iar când e o problemă, să vină statul să ne salveze, să dea o lege să nu mai plătim datoriile. Nu funcționează așa.
Programul IMM Invest a avut un succes remarcabil. Datorită acestui program s-au dat credite de 60 de miliarde de lei companiilor, într-o perioadă cumulată de 3 ani. (…) Ce s-a întâmplat? Garanțiile executate au fost sub 1%, adică 99% din aceste credite s-au rambursat, pentru că a continuat afacerea, a continuat aprovizionarea, nu s-au blocat. Dacă statul dă acum ordonanța aceasta și zice să nu mai fie plătiți distribuitorii un an și jumătate, blochează afacerile, nu le deblochează. Această ordonanță pune în cap toată agricultura românească”, a mai subliniat Iancu Guda.
Întreaga sa analiză poate fi urmărită în înregistrarea emisiunii ”Agricultura la Raport”:
3 răspunsuri
Stimata redactie fermierii la ora asta sunt executati silit de catre distribuitori si IFN, din cauza secetei de anul trecut, nu au tinut cont de procese verbale de calamitate de 100/100 nici de OUG nr.4 nu au amanat rate,nimic ,pur si simplu au luat utilajele platite cu mii si sute de euro pt care mai erau de platit ultimile 2 rate si au continuat cu executari,cu onorarii exorbitante din partea executorilor judecatoresti, terenuri si case sechestrate si scoase la vinzare,conturi blocate,din care au luat tot inclusiv subventia de la motorina din contul de Trezorerie,au luat utilajele si le-au vindut si au vindut si proprietatile fermierilor,la fel si distribuitorii de imputuri,au procedat identic.In urma cu citeva zile tot revistele cu profil agricol ii lauda ca au avut profituri de zeci si sute de milioane de lei. De pe urma cui?Nu a fermierilor?Pe spinarea fermierilor? seceta care si anul acesta a fost ca si in 2022,2023 a distrus tot .ca sa infintezi o cultura pe un ha de teren cheltuiesti citeva mii de lei,3,4,5sau si mai mult.de unde ii scoti daca tot cimpul a fost ars? Daca ii pasuiesti un an de zile pe fermieri pt. ca asa este ciclul de productie,un an si jumatate,ce se intimpla,moare cineva,deja fermierii sunt distrusi,am citit ca ramin fermieri fara paminturi ca vin strainii si le iau,pai cind iti scoate casa si terenul cu, care ai gajat creditele ,la vinzare,cine le ia? lozincile astea le-am mai auzit nu ne vindem tara si pina la urma…In concluzie lasati-l pe Domnul Ministru al Agriculturii sa ajute fermierii,nu va mai puneti contra,daca vreti sa mai existe fermieri in Tara.Va Multumesc.
Agricultura trebuie distrusa prin orice metode asta are guvernul în lucru și atât face madr
Buna ziua,mai in primavara cind aratati ca iau ridicat unui fermier din Botosani utilaje de miliarde,combina,tractoaresi si alte utilaje,achitate 70/100,cum era? si la alti sute de fermieri,cind protestau in frig,de placere au stat in frig?Sau ca iau nenorocit ifn-urile si alti distribuitori.