26 septembrie 2021 - 01:24

VIDEO. Alimente sigure și durabile: noua strategia UE

„De la Fermă la Furculiță” („Farm to Fork”) este o nouă strategie pentru protejarea biodiversității și reducerea pesticidelor și a deșeurilor alimentare, ceea ce face ca lanțul de aprovizionare cu alimente din Europa să fie mai durabil. Parlamentul European dorește să se asigure că aceste obiective ambițioase sunt îndeplinite, în timp ce sprijină fermierii europeni

Click pe VIDEO:

Transcriere text Video:

„Știți câtă apă a fost necesară pentru a produce acest hamburger? 2393 litri. Dar pentru cartofii oferiți ca garnitură? Ce efect au produsele utilizate pentru cultivarea cartofilor auspra insectelor polenizatoare și asupra sănătății umane?

De la hrănirea și transportul vitelor la procesarea alimentelor, modul în care mâncăm astăzi nu este unul sustenabil. UE dorește să facă mai viabil lanțul de aprovizionare cu alimente al Europei prin noua strategie „De la Fermă la Furculiță”. Aceasta înseamnă protejarea mediului, a biodiversității, a fermierilor și a sănătății oamenilor.

Parlamentul vrea să fie și mai ambițios. „Vrem să facem mai multe cu privire la problema securității alimentare în Uniunea Europeană. Vrem să facem mai multe legat de problema independenței alimentare și vrem să implementăm lecțiile învățate din criza Covid-19 când vine vorba de aprovizionarea cu alimente”, a declarat Norbert Lins, europarlamentar, președinte al comitetului pentru agricultură (Germania).

Fermierii se află la începutul lanțului de aprovizionare agroalimentară. Deputații doresc să îi sprijine atât pe ei, cât și pescuitul și fermele piscicole, pe parcursul către o agricultură durabilă.

„Producția nesustenabile de alimente reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, dar și pentru sănătatea animalelor, este un pericol pentru mediul nostru. Trebuie să începem să ne producem alimentele într-un mod mai sustenabil și mai ecologic”, a spus Anja Hazekamp, vicepresedinte al Comitetului de Mediu (Olanda),

Parlamentul European vrea să reducă dependența de pesticide și să oprească degradarea terenurilor agricole. O altă provocare pe care UE o are de abordat printr-o abordare mai modernă a producției de alimente este reprezentată de deșeurile alimentare. 88 de milioane de tone de produse alimentare sunt aruncate în UE în fiecare an. Parlamentul vrea să reducă acest lucru la jumătate până în 2030.”

Acesta reprezintă obiectivul Parlamentului European prezentat pe pagina oficială.