21 iunie 2021 - 23:12

VIDEO Adrian Oros: „Pregatim mai multe scheme de sprijin pentru agricultori”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a declarat că la minister se pregătesc mai multe scheme pentru sprijinirea agricultorilor români. Pe lângă compensarea pierderilor din această perioadă de criză, oficialul a menționat că se pregătesc niște fonduri de creditare și garantare pentru investiții pentru capital de lucru.

Oros a spus că ministerul asteaptă aprobarea din partea Parlamentului European care să ghideze cum să se folosească cei 80 milioane de euro care au rămas din măsurile care nu au fost accesate.

Potrivit informațiilor oficiale ale Comisiei Europene, Uniunea Europeană (UE) le acordă agricultorilor sprijin pentru venit (așa-numitele „plăți directe”) care:

  • funcționează ca o plasă de siguranță și face agricultura mai profitabilă
  • garantează securitatea alimentară în Europa
  • îi ajută pe fermieri să producă alimente sigure, sănătoase și la prețuri accesibile
  • îi recompensează pe fermierii care furnizează bunuri publice pe care piața nu le plătește în general, cum ar fi îngrijirea zonelor rurale și a mediului

În general, fermierii primesc sprijin pentru venit în funcție de dimensiunea exploatației lor, în hectare. Toate țările UE trebuie să ofere o schemă de plată de bază, o schemă de plată pentru înverzire (adică pentru metode agricole durabile) și o schemă de plată pentru tinerii fermieri. Întrucât este obligatoriu ca statele membre să furnizeze aceste plăți, ele sunt adesea numite plăți obligatorii.

Țările UE pot alege să ofere și alte scheme de plăți, care să se concentreze pe anumite sectoare sau tipuri de activități agricole. Există scheme de ajutor concepute special pentru exploatațiile agricole mici și mijlocii, tinerii fermieri, fermierii care își desfășoară activitatea în zone cu constrângeri naturale și/sau sectoarele care se confruntă cu dificultăți.