19 octombrie 2021 - 12:24

VICTORIE pentru fermieri în relația cu supermarketurile. Legea votată în Senat

Un proiect de lege important pentru fermierii români, privind relația acestora cu supermarketurile, a fost votat în Plenul Senatului. Este vorba despre proiectul referitor la practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

Practic, proiectul transpune în legislația națională prevederile Directivei (UE) 2019/633 a Parlamentului şi a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

Practicile comerciale neloiale se definesc ca acele practici care deviază considerabil de la buna conduită comercială, care contravin bunei-credințe și corectitudinii și care sunt impuse unilateral de un partener comercial altuia. Astfel, legea își propune, practic, să oprească modul abuziv în care unele rețele de supermarketuri îi tratează pe fermierii, producătorii și procesatorii români.

„Suntem în faza de a veni în sprijinul direct al producătorilor, pentru că sunt foarte multe practici stabilite unilateral în contractele comerciale de către cei mai puternici. Ce se întâmplă dacă un cumpărător încalcă aceste practici? Sancțiunile încep de la 250.000 – 500.000 de lei şi până la 1% din cifra de afaceri”, a explicat președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat.

Atât parlamentarii din partidele aflate la putere, cât și cei din opoziție, au votat proiectul în Senat. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată. Astfel, legea este cu un pas mai aproape de a intra în vigoare, însă ea mai trebuie să treacă de votul Camerei Deputaților, după care să fie promulgată de Președintele României.

Invităm fermierii interesați de mai multe detalii legate de această lege să urmărească emisiunea ”Agricultura la Raport” din data de 21.04.2021, unde senatorul George Scarlat a explicat în detaliu toate prevederile acestei legi.