20 mai 2022 - 06:13

Prof. Dr. Victor Lăcătuș: ”Programul Tomata a dus la o mare DISCRIMINARE”

Programul Tomata, în forma lansată de Ministerul Agriculturii și aprobată recent de Guvern, stârnește numeroase reacții negative, nu doar din rândul legumicultorilor, ci chiar și din mediul academic.

Într-o ediție dedicată legumiculturii a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat pe marginea acestui subiect cu academicianul Prof. Dr. Victor Lăcătuș, care și-a exprimat dezamăgirea față de rezultatele produse de programul de susținere a producției de legume în spații protejate.

”Personal, susțin că orice ban pe care îl primește un producător de legume este binevenit, dar acest ban provine dintr-un fond din bugetul de stat, adică din buzunarul nostru. Cu alte cuvinte, banii care se dau pentru acest program ar trebui să fie recuperați de către stat. Cum ar putea să-i recupereze? Printr-o producție mai mare, care să fie mai ieftină, iar consumatorul să aibă acces să consume mai mult. Iată, însă, că statistica a arătat că, de exemplu, cultura tomatelor continuă să aibă un deficit pe piața românească de 30%. Singura legumă care ne satură pe toți este varza”, a precizat Acad. Prof. Dr. Victor Lăcătuș în direct la AGRO TV.

Potrivit academicianului, programul Tomata a creat mai degrabă o discriminare între legumicultorii români, decât să reprezinte un sprijin real pentru dezvoltarea legumiculturii în spații protejate la nivelul țării.

”Programul Tomata a dus la o mare discriminare între producătorii de legume în solarii. Cum se poate compara un legumicultor din sudul țării cu altul din nordul României?! Nu poți compara un cultivator de tomate cu un cultivator de verdețuri, de exemplu. Din cauza aceasta, propunerea pe care noi am făcut-o a fost să se aloce bani pentru creșterea suprafețelor de solarii din România. În momentul de față, de la lansarea acestui program și până astăzi, suprafața de solarii a crescut în același ritm lent în care crescuse și până atunci. (…) Acești 4.000 de euro sunt o sumă derizorie”, a mai subliniat Acad. Prof. Dr. Victor Lăcătuș

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.