Vezi de unde provin legumele și fructele „Made in UE”!

Oficiul european pentru Statistică (Eurostat) a pubicat vineri un raport cu privire la producția de legume și fructe „Made in UE” din 2022.

Potrivit datelor publicate de Eurostat și citate de AGERPRES, în 2022, în Uniunea Europeană, au fost recoltate 59,8 milioane tone de legume proaspete din diferite culturi, de pe două milioane de hectare de teren.

În topul celor mai frecvent cultivate legume proaspete, în ceea ce priveşte cantitatea, s-au aflat tomatele, cu 15,4 milioane de tone, ceapa, cu 6,2 milioane de tone, şi cartofii, cu 4,4 milioane de tone.

Raportul Eurostat arată că producţia anumitor legume proaspete se concentrează în anumite ţări din UE.

Astfel, la tomate, în 2022, Italia era responsabilă pentru 40% din producţia recoltată în UE, fiind urmată de Spania (24%) şi Portugalia (9%).

Tot în 2022, principalul producător de ceapă din UE au fost Ţările de Jos, cu aproape un sfert din producţia comunitară (24%), înaintea Spaniei (20%) şi a Franţei (12%), în timp ce la cartofi, principalii producători ai UE au fost Germania (18%), Franţa (15%) şi Polonia (14%).

În ceea ce privește producția de fructe a Uniunii Europene datele Eurostat arată că în 2022 în blocul comunitar s-au recoltat: 14,7 milioane tone de fructe seminţoase – din care 12,6 milioane tone de mere şi 2,1 milioane tone de pere –,10,5 milioane tone de citrice, 6,3 milioane tone de fructe sâmburoase (prune, piersici, nectarine, caise şi cireşe), 2,6 milioane tone de fructe sub-tropicale şi tropicale (cum ar fi smochine, kiwi, avocado şi banane), 1,1 milioane tone de fructe cu coaja lemnoasă (nuci, alune) şi 0,7 milioane tone de fructe de pădure.

Principalii producători din UE de fructe, fructe de pădure şi fructe cu coaja lemnoasă (excluzând citricele, strugurii şi căpşunele) sunt Italia, Polonia, Spania şi Franţa.

Pentru anumite fructe specifice, alte state membre UE sunt de asemenea producători cheie.

Astfel, în 2022, principalii producători de mere din UE au fost Polonia (34%), Italia (18%) şi Franţa (14%), în timp ce, la pere, principalii producători au fost Italia (25%), Ţările de Jos (17%) şi Belgia (17%).

În cazul persicilor, trei ţări au fost responsabile pentru mai mult de 90% din producţia UE: Italia (34%), Grecia (33%) şi Spania (24%).

În ceea ce privește România, țara noastră a avut în 2022 o producţie de 543.380 tone de mere, 42.320 tone de pere şi 11.860 tone de piersici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Oare cum noi nu putem ,cu asa potențial agricol imens, să nu ne asigurăm minim consumul intern?! Cu sa aduci fasole din Spania , mere din Polonia, pâine congelata faina ulei mălai carne etc exemplele pot continua la nesfârșit . Unde se duc miliardele de euro pompate în agricultură ?!? Unde este sectorul zootehnic, legumicol apicol pomicol?!?! Oare noi știm sa cultivăm doar grâu porumb și floarea soarelui ?!? Pe care le exportam de pe câmp cu tirul direct în port. …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole