30 iulie 2021 - 06:18

Vezi ce prevede noul cadru privind carantina fitosanitara si de protectia plantelor in comertul international cu legume si fructe

Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a primit marți, 24 septembrie 2019, o delegație a Administrației Generale a Vămilor din Republica Populară Chineză, condusă de domnul Wang Lingjun, vice-ministru. La întâlnire au participat reprezentanți ai conducerii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, respectiv domnul Traian Petcu, Vicepreşedinte – Subsecretar de Stat și domnul director general Cristian Duicu, precum și doamna Paulina Gabor, directorul general al Autorității Naționale Fitosanitare. De asemenea, au participat directori ai direcțiilor de specialitate din MADR.

În cadrul întrevederii a fost semnat Memorandumul de Înțelegere cu Administrația Generală a Vămilor din Republica Populară Chineză privind cooperarea în domeniul carantinei plantelor. Scopul principal al acestuia este stabilirea cadrului general de cooperare în domeniul carantinei fitosanitare şi a protecţiei plantelor. În acest sens, cele două părți și-au exprimat aprecierea pentru utilitatea colaborării și oportunitatea semnării acestui acord.

În deschiderea întâlnirii, secretarul de stat Botănoiu a declarat: ”În spiritul relațiilor bune pe care le avem cu partenerii noștri chinezi și pe baza acordului încheiat în anul 2009 și a  Memorandumului de Înțelegere din 2014, România este un participant activ în grupul 17+1, evident dorind să întărească pe acest segment al agriculturii și al producției agroalimentare relațiile cu partnerii din China”. De asemenea, secretarul de stat a afirmat că România este interesată de consolidarea relațiilor în sectorul agricol cu accent pe cercetare, accelerarea schimburilor comerciale, dezvoltarea de parteneriate, investiții, învățământ etc.  

Discuțiile au vizat aspecte legate de comerțul bilateral, punându-se accent pe interesul României în asigurarea accesului și recunoașterii reciproce pe piața celeilalte părți, subliniindu-se calitatea deosebită a produselor cu indicații geografice și denumiri de origine controlată.  În acest context, secretarul de stat Botănoiu a vorbit părții chineze despre produsele românești recunoscute la nivel european din punct de vedere al valorii și al standardelor ridicate.

În cadrul intervenției sale, Wang Lingjun și-a exprimat aprecierea față de calitatea produselor românești, subliniind totodată faptul că există deschidere pentru piaţa chineză, cu respectarea criteriilor privind calitatea și siguranța alimentară.

Conducerea ANSVSA a relevat eforturile deosebite și implicarea activă a instituției pentru finalizarea demersurilor și îndeplinirea condițiilor privind exportul produselor agroalimentare românești, de interes pentru piața chineză.

Secretarul de stat Botănoiu a oferit oaspeților chinezi informații referitoare la sectorul agricol românesc și performanțele foarte bune ale acestuia reflectate prin rezultatele deosebite obținute la producții în anul 2018. Acesta a transmis disponibilitatea imediată pentru țara noastră de a exporta grâu, porumb și floarea soarelui către Republica Chineză. Totodată, a adresat rugămintea părții chineze de a facilita și urgenta procesul de evaluare și aprobare pentru exportul de produse agricole și alimentare (carne de ovine, bovine, pasăre, porc, pește și produse din pește, produse lactate, membrane naturale și furaje etc.) din România.    

Părțile au convenit să urgenteze procedura de evaluare a riscurilor în cazul produselor care fac obiectul exportului către Republica Populară Chineză.

Secretarul de stat a mulțumit delegației chineze pentru căldura și prietenia manifestată de poporul chinez, în speranța că apropierea dintre cele două state va stimula consolidarea relațiilor de cooperare bilaterală.