25 ianuarie 2022 - 10:47

Legătura inedită între un vestit motor de căutare și cele de-ale gurii pentru masa de Paște

Ca urmare a agregării datelor rezultate din interogările efectuate prin intermediul celui mai mare motor de căutare online din lume, reprezentanții gigantului IT care-l gestionează au dat publicității informații potrivit cărora „când se vopsesc ouăle de Paşte”, „când începe şcoala după Paşte” sau „de ce se taie miel Paşte” se află printre cele mai populare concepte de care se interesează oamenii pe Internet.

„Paştele este un moment special al anului şi este marcat de tradiţii şi obiceiuri diverse, mai vechi sau mai noi. Dacă vopsitul ouălor sau mielul de Paşte sunt aici de secole, în ultimii ani în obiceiurile românilor din perioada sărbătorilor Pascale au apărut şi iepuraşul sau cadourile. Fiecare an are însă câteva mici detalii specifice în tradiţii şi pregătirile de Paşte, pe care am încercat să le descoperim din căutările pe Google în perioada dinaintea sărbătorilor Pascale.

Interesul pentru Paşte se manifestă cu o lună înainte, când se caută pe Google felicitări şi urări de Paşte, prăjituri şi cum va fi vreme de Paşte. Pe măsură ce ne apropiem de Paşte, căutările devin mai aplicate. În ultimele şapte zile, românii au căutat când se vopsesc ouăle sau antreuri de Paşte, dar sunt şi interesaţi de tradiţii şi au vrut să afle care e semnificaţia mielului de Paşte. Anul acesta având o vacanţă şcolară foarte lungă în luna aprilie, căutările legate de Paşte au vizat când va începe şcoala”, se precizează într-un comunicat de presă al Google România remis la redacție.

Potrivit sursei citate, mielul are rolul principal pe masa de Paşte a românilor. Astfel că, în 2021, chef Cătălin Scărlătescu este foarte popular atunci când vine vorba despre pregătirea mielului.

Printre cele mai populare căutări pe Google în România cu cuvântul „miel” din ultima săptămână sunt „drobul de miel Scărlătescu”, „friptura de miel Cătălin Scărlătescu” şi „ciolan de miel Scărlătescu”.

Tot în domeniul culinar, în căutările românilor pe Google, după reţete din ultimele şapte zile, se remarcă cea de cozonac al lui Alex Cîrţu, reţeta de saksuka turcească, pasca fără aluat şi cea poloneză, dar şi o reţetă clasică, din celebra carte de bucate a Sandei Marin.

Totodată, în ultima săptămână, românii au căutat pe Google cum se vopsesc ouăle cu orez, cum se obţin „ouă marmorate cu foi de ceapă” sau metoda vopsirii ouălor cu şerveţele şi beţişoare. Mai mult, românii au mai căutat informaţii despre „vopsea de ouă copii” şi „vopsea de ouă cu sclipici”, în timp ce căutările după cuvântul „iepuraş” au crescut exponenţial, în fiecare an, înainte de Paşte. De altfel, s-au căutat termeni precum: „iepuraş de Paşte de decupat”, imagini cu iepuraşul de Paşte sau „tort iepuraş”.

Pentru cei care sunt interesaţi de tradiţiile de Paşte, Google Arts & Culture are o colecţie dedicată, cu obiceiuri din toate zonele unde se celebrează această sărbătoare (de la decorarea copacilor în Germania şi Austria şi prăjiturile tradiţionale de Paşte – cozonac/kozunak în România şi Bulgaria, kulich în Rusia şi Ucraina, „Mona de Pascua” în unele regiuni ale Spaniei sau „defo dabo” în Etiopia), la Iepuraşul de Paşte şi vânătoarea de ouă.

„Poate cea mai semnificativă pentru zona noastră este tradiţia colorării şi pictării ouălor. Expoziţia Google Arts & Culture dedicată prezintă particularităţile acestei tradiţii: în Slovenia, ouăle sunt dăruite de fete iubiţilor, ouăle decorate din Lituania sunt dăruite pentru a purta noroc, iar în România membri familiei şi prietenii ciocnesc ouăle, iar cel al căruia nu se sparge se va bucura de viaţa cea mai lungă. Ca distracţie de sărbătorile Pascale, Google Arts & Culture oferă numeroase puzzle-uri de Paşte”, se mai precizează în documentul de presă.

Ca soluție de distracție de Sărbătorile Pascale, iepuraşul de Paşte să poată fi adus în spaţiul propriei case, cu funcţia de realitate augmentată din Google Search, prin care pot fi generate în 3D diferite animale, insecte sau personaje în spaţiul din jur. În acest sens, la o căutare pe telefonul mobil după „iepuraşul de Paşte” (sau în engleză „Easter bunny”), în rezultatele căutării va apărea opţiunea „Vizualizaţi în 3D”, care aduce iepuraşul de Paşte în casă.

Perioada de referință este 21-28 aprilie 2021. Datele provin din Google Trends și instrumente interne Google, care permit realizarea unor analize complexe suplimentare.