Vești triste de la olteni! Nu mai e ca pe vremea lui Nea Mărin…

Vin vești triste de la olteni! Nu mai e ca pe vremea lui Nea Mărin…! Producția de zaibăr a fost redusă la jumătate anul acesta. Seceta a făcut ravagii pentru soiul de viță Seibel

Vinul pe care actorul Amza Pellea l-a făcut celebru în filmele ți scenetele cu Nea Mărin este pe cale să dispară de pe mesele românilor. Soiul de viță Seibel din care este făcut vinul a avut mult de suferit din cauza secetei. Producția de vin a ajuns să fie cu 40 la sută mai mică, față de anul trecut.

Anul acesta oltenii din Băilești vin cu vețti triste…zaibărul de Băileşti nu va mai umple paharele prea multor români. Din cauza secetei, producţia este mult mai mică.

Producătorii spun că producția este mai calitativă, dar mult mai slabă față de rezultatele de anul trecut, iar randamentul a ajuns la 30%.

Pe de altă parte, mulți localnici din Băilești au renunțat să mai facă zaibăr. Din cele 610 hectare de vie din soiul Siebel cultivate la nivel local, acum au mai rămas doar 25 de hectare.

„În cel mai scurt timp vom vorbi: a fost odată la Băilești o viță de vie care se chema zaibăr. Ne bucură, este o plantație fanion a Băileștiului pentru că Amza Pellea ne-a popularizat la nivel mondial”, a declarat Florea Pârvulescu, inginer viticol, pentru digi24.ro

Vinul oltenilor nu se găseşte în magazine, se cumpără direct de la locanici. Un litru de zaibăr costă 8 lei, dar preţul poate varia, în funcţie de pretenţiile gospodarului

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole