Vești SUMBRE de la ANM pentru fermieri! Culturile vor fi COMPROMISE

Culturile de primăvară de anul acesta, în special cea de porumb, sunt compromise din cauza secetei pedologice care s-a instalat pe suprafețe extinse din țară. Chiar și în cazul apariții unor cantități însemnate de precipitații în următoarea perioadă, nu se mai poate salva mare lucru din recolta de anul acesta, însă meteorologii spun că șansele de ploi însemnate cantitativ în luna august sunt slabe.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, șeful laboratorului de agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Daniel Alexandru, a prezentat prognoza pentru următoarea perioadă.

”Plantele vor fi din nou supuse unui stres termic. Nu se întrevăd precipitații până la sfârșitul acestei săptămâni. Noi sperăm din punct de vedere termic să mai treacă acest val de temperaturi foarte ridicate. Și în luna august, la fel ca și în iulie, nu se așteaptă precipitații semnificative.

La fel cum este august, va fi și septembrie, adică deficitar. Nu excludem episoade care să compenseze ceea ce se întâmplă pe parcursul unei luni, dar încă suntem în vară, iar aceste episoade de precipitații ar fi bine să nu fie în stilul specific acestei perioade, cantități foarte mari de precipitații în 2-3 ore. În momentul respectiv, avem probleme în ceea ce privește eroziunea, scurgeri, distrugerea suprafeței foliare etc.

Pentru porumb, chiar dacă am avea o ploaie uniformă pe parcursul a 3-4 zile, nu cred că se mai poate salva mare lucru din ceea ce însemnă recolta pe anul acesta. Este mult prea târziu, deficitul a fost foarte mare, s-a menținut o perioadă îndelungată de timp și nu știu care ar fi revirimentul unor ploi de 10-15 litri, care să compenseze ceea ce n-a plouat în 10 luni. Avem zone în care în 10 luni de zile nu s-au acumulat mai mult de 100 litri/mp”, a precizat reprezentantul ANM.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole