26 mai 2022 - 21:27

Vești proaste la final de an agricol. Ce arată raportul Comisiei Europene

„Un an de excepție!”, s-au grăbit grăbit să anunțe reprezentanții Ministerului Agriculturii la finalul acestei veri, dar lucrurile în teren nu stau chiar așa.

Seceta din august și început de septembrie a dus la revizuirea în jos a unor producții, astfel că ultima raportare a Comisiei Europene indică probleme la unele culturi de toamnă și pășuni, scrie Economica.net.

Raportul Comisiei Europene a plasat România la categoria statelor cu risc aflate în sudul și sud-estul Europei, atrăgând atenția că țara noastră, alături de Italia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, precum și sudul Turciei se confruntă cu secetă însoțită adesea de temperaturi ridicate care au avut un impact negativ asupra potențialului de producție al culturilor de vară.

Regiunile din sudul și sud-estul Europei, Italia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia, precum și sudul Turciei, se confruntă cu secetă, adesea însoțite de temperaturi ridicate, care au avut un impact negativ asupra potențialului de producție al culturilor de vară, se atrage atenția în ultimul raport al Comisiei Europene, care a plasat România la categoria statelor cu risc.

De asemenea, conform analizei Comisiei, pășunile din  Italia, Bulgaria, sudul României, Ungaria și regiunile centrale ale Greciei au o productivitate sub medie, cu posibil efect asupra costurilor din zootehnie.

„În Italia, Bulgaria, sudul României și Ungaria, pajiștile sunt afectate în special de deficitul de precipitații sau de secetă, iar efectele negative sunt exacerbate de temperaturile ridicate.( …) Începutul cald și secetos al lunii august în sudul și sud-estul României a fost întrerupt de episoade de precipitații slabe în a doua jumătate a lunii. Cu toate acestea, condițiile de secetă din aceste regiuni continuă să limiteze creșterea culturilor de vară. Perspectivele privind randamentul porumbului boabe au fost revizuite în scădere”, menționează specialiștii Comisiei Europene.

Există însă și vești bune: la floarea-soarelui și la sfecla de zahăr producțiile ar putea fi mai mari decât se estima în iunie.

Astfel, la floarea-soarelui, care se recoltează tot în septembrie, analiștii Comisiei Europene estimează un randament de 2,61 tone la hectar, față de 2,18 tone la hectar cât era estimarea din iunie, producția fiind cu 54% mai mare față de anul trecut și cu 6,1% peste media ultimilor cinci ani. Fermierii români ar putea avea astfel a treia cea mai mare creștere din UE, dacă ne raportăm la media ultimilor cinci ani, după Franța (plus 13%) și Grermania (plus 7%) și cea mai mare creștere dacă ne raportăm la anul trecut.

Și la sfecla de zahăr, lucrurile stau bine, ultima prognoză indicând un plus de 33,3 tone la fiecare hectar față de estimarea din iunie. Astfel, fermierii români ar putea obține 46,3 tone la hectarul de sfeclă, cu 15% peste media ultimilor cinci ani și a ultimului an, iar România ar putea înregistra ea mai mare creștere a productivității din UE, dacă ne raportăm la media ultimilor cinci ani.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.