Vești noi despre despăgubirile de secetă! Câți bani se dau la culturile de primăvară

După ce a plătit despăgubirile de secetă la culturile de toamnă, se pare că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește și schema de ajutor similară pentru culturile de primăvară. Cu toate acestea, potrivit informațiilor vehiculate la această dată, suma pe care o vor primi fermierii va fi mai mică decât în situația culturilor de toamnă.

Potrivit lui George Scarlat, președinte al Comisiei de Agricultură din Senat, această sumă at putea fi în jurul valorii de 1.000 de lei/hectar. Totuși, senatorul a precizat că această informație nu este una certă, iar calculele s-ar putea schimba până în momentul în care Ministerul Agriculturii va finaliza actul normativ pentru acordarea banilor.

”Întorcându-mă la cele 300 de milioane de lei care sunt prinse și bugetate în legea bugetului de stat și asigurărilor sociale, pentru despăgubiri la culturile de primăvară, nu am văzut niciun draft. Sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în Ministerul Agriculturii și se pare că în decursul acestei luni va fi pus în transparență publică și va putea fi discutat. Informal, suprafețele de culturi sunt mult mai mari decât la culturile de toamnă, suma va fi mai mică. Acum vor exista dezbateri să vadă sub ce formă și care va fi cuantumul pe hectarul calamitat 100%. Nu vreau să dezinformez, nu este o informație certă, e dintr-o singură sursă, dar e posibil să fie un cuantum de 1.000 de lei/hectar”, a precizat George Scarlat pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Totodată, președintele Comisiei de agricultură de la Senat a mai atras atenția asupra faptului că o parte din banii destinați despăgubirilor la culturile de toamnă au rămas necheltuiți.

”Astăzi, în plenul Senatului, au fost votate anumite modificări la ordonanța cu privire la schema de ajutor pentru culturile de toamnă afectate de secetă. Au fost câteva observații făcute de către Comisia Europeană la acea Ordonanță. Am spus-o și o repet, am crezut prima dată că este o eroare, dar s-a demonstrat, din păcate, că a fost rea voință și nu a fost o eroare din partea Ministerului Agriculturii; a rămas o sumă neconsumată de aproximativ 100 de milioane de lei din cele 365 de milioane aprobate în buget pentru această schemă de despăgubiri”, a mai spus Scarlat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Cheltuiala pe hectar la porumb si fl soarelui a fost intre 5000 lei /ha-6000lei/ha. .Suma de 1000lei / ha este praf in ochii agricultorilor .Se mai calculeaza si procentual suma care trebuie platita fermierului .Nu credeam ca nu se va aloca cel putin 50% din suma cheltuita adica ( 2500lei /ha.)Sint fermieri care au lasat culturile nerecoltate altii au obtinut in jur de 1000kg/ha Trebuie sa inteleaga guvernantii ca singura solutie pt a obtine productii sigure este refacerea si construirea sistemelor de irigat .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole