Vești excelente pentru piscicultori! Cresc finanțările din fonduri europene

Accesarea de fonduri europene este de mare interes și în domeniul piscicol, unde România se află peste media europeană în privința absorbției acestor sume. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Ștefan, a venit cu câteva vești bune pentru investitorii din acest domeniu care vor să acceseze fonduri europene în perioada 2021-2027.

Potrivit oficialului, cota de finanțare din partea Uniunii Europene pentru proiectele pe fonduri europene va fi mai mare pentru următorii șapte ani.

”Cert este că pe viitoarea programare avem cam același buget, în jur de 340 milioane de euro. Sunt mulți bani, foarte mulți bani pentru un sector atât de mic și de nișă cum este pescăria. Un lucru îmbucurător pe care nu l-am mai spus până acum este faptul că s-au îmbunătățit foarte mult condițiile în favoarea fermierului sau investitorului. Pe vechiul program, era 50% cu 50%, adică tu, ca fermier, veneai cu 50% din valoarea investiției, iar cealaltă jumătate o primeai de la Uniunea Europeană. Pentru perioada 2021-2027, avem 60-40, deci omul mai vine doar cu 40% din valoarea investiției.

Se pare, însă, că vom avea ceva cu mult mai încurajator: 75%-25%. Sper ca în felul acesta, prioritatea de investiții să crească foarte mult. Totuși, nu vreau să facem doar două-trei proiecte foarte mari, iar restul să rămână fără finanțare, așa că o să punem o limitare ca să facem cât mai multe proiecte medii, pentru că în general, afacerile de mijloc țin economia. Vom găsi o formulă în care să promovăm investițiile de genul păstrăvăriilor care produc 40-50 de tone, crescătorii de crap de 100-200 de tone. (…) Sprijinul acesta de 75-25 o să-l dăm celor care vin cu o chestie inovativă de cercetare”, a precizat Gheorghe Ștefan pentru AGRO TV.

Potrivit secretarului de stat, vor exista bani și pentru partea de procesare, însă oficialul încearcă să obțină de la Comisia Europeană modificarea unei condiții care limita acest sector până acum

”Avem și o prioritate specială pe procesare. Din păcate, pe programarea veche, procesarea a fost legată de o chestie de inovație. Ca să ai punctaj maxim pe procesare trebuia să vii cu un produs nou. Chiar le-am spus colegilor de la Comisia Europeană că ar trebui scoasă această condiție”, a mai explicat Gheorghe Ștefan.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole