Vești excelente pentru fermieri! Recoltele din 2022 se anunță ”bune spre foarte bune”

recolte

Recoltele din anul 2022 pentru fermierii din sectorul vegetal se anunță ”bune spre foarte bune”, susține fermierul Ciprian Olteanu, membru în Comitetul Director al Clubului Fermierilor Români. În contextul în care aceste prognoze se mențin, iar prețurile cerealelor rămân la cote ridicate, agricultorii ar putea obține venituri substanțiale anul acesta.

”Noi, în ferma noastră din Călărași, ne ocupăm doar de cultivarea de cereale și oleaginoase, iar situația momentan ne este un pic favorabilă din punct de vedere al vânzărilor. Observăm o creștere pronunțată și susținută de criza din Ucraina, care a ajutat și a susținut prețurile ridicate, iar acestea cresc de la o zi la alta. În schimb, creșterea prețurilor produselor pe care noi le punem pe piață vine și cu creșterea de costuri. Absolut toate inputurile, mai ales îngrășămintele, au înregistrat creșteri spectaculoase de preț, de 400-500%.

Floarea soarelui este un produs ceva mai dificil de stocat, conținând foarte mult ulei și trebuind ținută sub supraveghere constantă. Noi nu facem stocuri de floarea soarelui. În schimb, dacă am produs 11.000 de tone de porumb, mai avem undeva la 300-400 de tone pe stoc la acest moment. (…) Pe plan național, din informațiile pe care le avem noi, nu sunt probleme cu stocurile la nivel național. Este o isterie generală, dar România nu are de ce să-și pună probleme de stocuri de materie primă. În schimb, trebuie să ne punem problema de produse finite, pentru că aici nu există foarte multe fabrici de procesare a materiei prime pe care noi o producem.

Pe lângă faptul că există stocuri de materii prime, prognoza pentru recoltele viitoare este una bună spre foarte bună. Nu este la nivelul celei de anul trecut, dar se prognozează a fi o recoltă foarte bună. O mișcare de genul aplicării taxelor pe export ar aduce o mare lovitură fermierilor, care nu vor mai beneficia de creșterea de preț a produselor, vor fi nevoiți să se îndrepte doar către piața internă, care nu poate absorbi mai mult de 30% din cât produce România, iar astfel vom fi sub presiunea costurilor induse de inputuri”, a precizat fermierul din județul Călărași în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Interviul complet realizat de Constantin Rudnițchi cu Ciprian Olteanu poate fi urmărit pe canalul de youtube AGRO TV.

YouTube player

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.