22 ianuarie 2022 - 16:24

Vești de la nivel înalt despre scumpirea pâinii

Primele declarații despre scumpirea pâinii au fost făcute vineri, 21 mai 2021, de Ministrul Agriculturii, Adrian-Nechita Oros.

Conform precizărilor acestuia cu privire la scumpirea pâinii, citate de Agerpres, Oros a menționat „că nu se așteaptă la așa ceva”.

„Am văzut şi anul trecut foarte multe asemenea declaraţii care au venit din diverse zone, privind creşterea preţului la pâine. Şi eu cred că dacă anul trecut, când a fost şi debutul acela al crizei, în care toate coridoarele de aprovizionare erau blocate, apoi a fost şi o secetă cumplită aici în zona de Sud-Est a României, iar producţiile au fost diminuate cu 35-45% la cereale şi nu s-a înregistrat o creştere spectaculoasă a preţurilor, nici anul acesta nu ne aşteptăm la aşa ceva. Cu atât mai mult cu cât regimul precipitaţiilor din acest an este unul favorabil pentru culturi, apoi piaţa grâului (…) este destul de stabilă”, a declarat Oros.

La finele lunii aprilie a.c., o veste nu tocmai fericită pentru consumatorii români venea de la Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia, care anunță că românii ar putea fi nevoiți să aloce un buget mai mare pentru pâine, patiserie sau chiar cozonac.

Potrivit precizărilor acestora, față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul grâului s-a majorat cu circa 50%, în timp ce prețul porumbului este mai mult decât dublu, se menționa într-o analiză remisă la redacție marți, 27 aprilie 2021.

„Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul grâului a crescut cu aproape 50%, în vreme ce prețul porumbului este mai mult decât dublu. Pentru România, vestea ar putea fi una bună pentru sectorul agricol, care a avut anul trecut un an foarte slab, doar 3.8% din PIB, și a avut efect net de scădere economică.

Pe de altă parte, de prețurile ridicate ar beneficia fermierii care au ținut recolta, deși o bună parte au ales să lichidizeze înainte de valul recent de majorare a prețurilor. Ar putea fi, însă, un semn bun pentru viitor, deși, în privința noii producții, este încă un drum foarte lung până la așezarea pieței și a prețurilor. Pe de altă parte, pentru consumatori, deja apăsați de o tendință de accentuare a inflației, nu este o veste prea bună”, explica la acea vreme Cazacu.