Noi reguli pentru agricultura ECOLOGICĂ! Măsuri în sprijinul micilor fermieri

Agricultura ecologică are parte de un nou regulament european, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Acesta vine cu decizii favorabile micilor fermieri.

Producătorii agricoli care practică agricultura ecologică și vând direct consumatorului final produse ecologice neambalate, precum fructe și legume, sau preambalate, cu excepția hranei pentru animale, sunt scutiți de obligația de a-și notifica activitatea autorității competente ( MADR/DAJ ) și de obținerea certificatului pentru agricultura eco de la autoritățile competente sau, după caz, de la autoritățile de control sau organismele de control.

Eliminarea notificării pentru această categorie de operatori înseamnă în primul rând mai puțină birocrație, dar în același timp și costuri mai mici pentru micii producători în vederea obținerii certificatului pentru agricultura eco.

Una dintre principalele reguli pe care aceștia trebuie să o respecte totuși este să nu producă, să nu pregătească și să nu depoziteze produsele altfel decât în legătură cu punctul de vânzare. De asemenea fermierii nu trebuie să importe astfel de produse dintr-o țară terță sau să nu subcontracteze astfel de activități unei părți terțe.

Statele membre vor informa Comisia Europeană și celelalte state membre cu privire la decizia lor de a excepta acești operatori, precum și cu privire la limitele până la care sunt exceptați operatorii respectivi.

Micii fermieri care au fost scutiți de notificare și de obținerea certificatului pentru agricultura eco pot fi controlați pentru verificarea îndeplinirii cerințelor pentru scutire, precum și pentru verificarea produselor vândute.

De asemnea se menționează în regulament că micii fermieri se pot asocia pentru a forma un grup de operatori, pentru a suporta mai ușor cheltuielile aferente conversiei și obținerii certificatului pentru agricultura eco.

Câteva indicații importante din regulament în acest sens, prevăd ca fiecare grup de operatori să fie alcătuit fie numai din membri al căror cost de certificare individual reprezintă mai mult de 2 % din cifra de afaceri a fiecărui membru sau din producția sa ecologică standard și a căror cifră de afaceri anuală pentru producția ecologică nu depășește 25 000 EUR sau a căror producție ecologică standard nu depășește 15 000 EUR pe an

Sau fiecare grup de operatori să fie format numai din membri care dețin fiecare exploatații de maximum cinci hectare; 0,5 hectare în cazul serelor, sau 15 hectare, exclusiv în cazul pajiștilor permanente; și ale căror activități de producție se desfășoară în proximitate geografică una față de cealaltă.

Fermierii interesați să practice agricultura ecologică pot cere informații de la organismele de control aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit lantulalimentar.ro REGULAMENTUL (UE) 2018/848 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021, dar aplicarea acestuia a fost amânată din cauza pandemiei Covid-19, prin REGULAMENTUL (UE) 2020/1693 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 11 noiembrie 2020.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole