Statele membre ale Uniunii Europene au posibilitatea să acorde ajutoare de stat de maxim 35.000 euro/individ și 400.000 euro/IMM, după adoptarea cadrului temporar de criză pentru a sprijin economia în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.
În emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea, Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței României la Uniunea Europeană, a oferit detalii cu privire la posibilitățile României de a acorda ajutoare suplimentar pentru fermieri în perioada următoare.
”O veste bună este că Uniunea Europeană pune la dispoziție 500 de milioane de euro. Sigur, sumele care revin României nu sunt foarte mari, vreo 25,5 milioane euro, statul român putând să adauge încă dublul acestei sume, deci se poate ajunge undeva la 75-77 milioane de euro. Statul membru decide cui dă acești bani.
În ceea ce privește alte posibilități de susținere a fermierilor și a sectorului acvaculturii, trebuie menționată și adoptarea cadrului pentru ajutoare de stat, unde similar cu ajutoarele de stat adoptate în contextul pandemiei, se prevede posibilitatea ca statul membru să ofere până la 35.000 euro/individ și 400.000 euro/IMM, atât pentru agricultură, cât și pentru sectorul acvaculturii. În situația în care statul membru deține fondurile necesare, se poate interveni și ajuta fermierii să facă față crizei”, a precizat Achim Irimescu pentru AGRO TV.
Noul cadru va permite statelor membre să acorde ajutoare cu un cuantum limitat întreprinderilor afectate de criza actuală sau de sancțiunile și contrasancțiunile aferente, să se asigure că întreprinderile dispun în continuare de lichidități suficiente și să despăgubească întreprinderile pentru costurile suplimentare suportate ca urmare a prețurilor excepțional de ridicate la gaz și energie electrică.
Rămâne de văzut dacă Guvernul României va reuși să identifice sumele necesare în buget pentru a acorda aceste ajutoare pentru fermieri.