Vestea mult asteptata de fermieri, este pe drum. Vor fi AMANATE ratele la credite?

Sezonul recoltarii este aproape terminat, iar productiile din pacate sunt departe de cele  ale anilor anteriori. 

„Seceta a afectat puternic mai ales zona de Est si  Sud-Est a tarii. La grau, productia medie la hectar este de 2.9 tone, fata de 4,8 tone/ha in 2019, deci o diminuare cu 40 de procente, daca anul trecut au fost recoltate 9,8 mil tone anul acesta estimarea este de 5,6 mil tone”, a spus intr-o conferinta de presa Adrian Oros

Din pacate lucrurile stau la fel de rau si la secara, dar si la rapita. Iar la orz productia este aproape la jumatatea celei din anul anterior. Motiv pentru care la apropiata rectificare bugetara se vor repartiza sumele cerute, in cuantum de aproximativ 200 euro/ha calamitat, de care vor beneficia 34.647 de fermieri. 

Pe langa aceasta, vestea buna este ca in urma discutiilor avute cu presedintii marilor asociatii de profil, ministerul agriculturii lucreaza la un act normativ elaborat dupa convorbirile cu mediul bancar in baza caruia ratele la creditele contractate de fermierii afectati de seceta sa fie amanate.

„Singura problema care mai trebuie rezolvata este o regelmentare care trebuie sa vina din partea bancii nationale si sper ca in urma recentelor discutii sa apara si aceasta astfel incat sa le permita bancilor sa intre intr un asemenea mecanism de amanare a ratelor”,  a mai precizat Adrian Oros.

- Publicitate -

Autor: Elena Picu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole