Despăgubirile pentru secetă promise fermierilor români au primit astăzi undă verde de la Comisia Europeană.
Executivul comunitar a aprobat, marţi, o schemă în valoare de aproximativ 75 de milioane de euro (365,6 milioane de lei) notificată de România şi care vizează despăgubirile pentru seceta severă ce a avut loc în acest an, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Măsura este deschisă producătorilor de grâu, seară, orz, triticale, ovăz şi rapiţă afectaţi în mod direct de seceta severă și care au pierdut cel puțin 30% din culturi.
Potrivit schemei aprobate, ajutorul va lua forma unor granturi directe, proporţionale cu pagubele suferite, pe baza rapoartelor de pagube întocmite. În cazul unei pierderi complete a culturilor, fermierii sunt îndreptăţiţi să primească un ajutor de aproximativ 305 euro (1.500 de lei) pe hectar, fără a depăşi 40% din costurile eligibile. Schema se va derula până la 31 decembrie 2022.
Deși a dat undă verde derulării schemei privind despăgubirile pentru secetă, Comisia a consemnat faptul că sunt necesare anumite modificări la prevederile OUG 157 din 2022 care reglementează acest ajutor de stat sub formă de grant. Din acest motiv, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat luni, 5 decembrie 2022, un proiect de Ordonanță de urgență prin care să fie operate respectivele modificări în OUG 157/2022 și care va rămâne în dezbatere publică timp de 10 zile.
Schema privind despăgubirile pentru secetă notificată Executivului comunitar de către România a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie, la 23 martie 2022, în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.
Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară şi adecvată pentru a-i despăgubi pe producătorii agricoli din România pentru pierderile suferite din cauza unui eveniment meteo extrem. În plus, Comisia a ajuns la concluzia că schema este proporţională, fiind limitată la minimul necesar, şi nu va avea efecte negative asupra competiţiei şi comerţului în UE.
Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.