Dacă tinerii fermieri care vor să se instaleze anul acesta ca șefi de exploatație sperau că vor beneficia de condiții mai prietenoase pentru accesarea fondurilor europene, se pare că Ministerul Agriculturii s-a decis să le încurce planurile.
În exercițiile financiare precedente, tinerii fermieri care voiau să beneficieze de sprijinul pentru instalare nu aveau voie să depășească termenul de 24 de luni de la înființarea firmei. Acum, însă, se pare că această condiție va fi și mai dură, pentru că vechimea de 24 de luni va fi luată în considerare și în cazul persoanelor fizice care au avut exploatația înregistrată la APIA sau în Registrul Agricol.
”Lucrurile sunt clarificate, este o bătălie pe care noi am dus-o și nu am reușit să o câștigăm, pentru că până la urmă, definiția dată prin regulamentul Uniunii Europene la ceea ce înseamnă tânărul fermier asta ne spune. Până anul acesta, se lua în considerare vechimea de 24 de luni numai dacă eram o formă organizată, cel puțin PFA. Acum se va lua în considerare vechimea de maxim 24 de luni, indiferent de forma de organizare.
Mai mult, se menționează cu claritate, am crezut inițial că este vorba de o confuzie, am solicitat clarificări, ni s-a spus cât se poate de clar că referirea este indiferent de forma de organizare, inclusiv CNP. Astfel, dacă fermierul a depus cerere la APIA sau a avut exploatația înregistrată în RNE sau declarată în Registrul Agricol de la primărie și depășește cele 24 de luni, nu mai este eligibil pentru tânărul fermier”, a precizat consultantul Andra Popescu pentru AGRO TV.
În Ghidul solicitantului lansat la începutul acestei luni, erau explicate categoriile de solicitanți restricționași de la finanțare, printre care se regăseau următorii: ”Solicitanții care figurează în IACS (Sistemul integrat de administrare și control, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) cu mai mult de 24 de luni înainte de data depunerii Cererii de Finanţare, în acord cu data instalării.”
Este important de precizat faptul că Ghidul solicitantului a dispărut, între timp, de pe site-ul AFIR și al Ministerului Agriculturii. Nu se știe motivul acestei dispariții, mai ales că termenul consultării publice de 30 de zile nu trecuse încă. Nun se știe nici dacă acest ghid va fi refăcut sau dacă această condiție referitoare la cele 24 de luni va fi modificată.
Rămâneți pe AGRO TV pentru cele mai noi știri legate de accesarea fondurilor europene și ghidurile de finanțare.