Veste neașteptată pentru crescătorii de porci – prețul cărnii va crește considerabil

Preţul cărnii de porc va creşte cu aproximativ 25% în următorii ani, în Europa, pe fondul cererii mari de pe piaţa chineză, a declarat Ilie Van, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), potrivit adevarul.ro. Pesta porcină africană ar fi pus la pământ industria de carne din China, spune Ilie Van.

„China va fi, între 2020 şi 2024-2025, o mare importatoare de carne de porc. China, care produce cea mai mare cantitate de carne din lume, circa 50 de milioane de tone, din cauza pestei porcine africane şi-a redus producţia până la circa 35 de milioane de tone şi va importa 7-8 milioane de tone, iar Europa va fi, bineînţeles, principala furnizoare de carne de porc. Astfel, se estimează că în Uniunea Europeană preţurile la carnea de porc vor creşte cu circa 25%. Este un alt semnal de alarmă, având în vedere situaţia sectorului de carne de porc din România” a afirmat Ilie Van, citat de Agerpres.
 

Exportul de carne de porc din Europa către China a crescut de la 2,6 milioane de tone în 2018 la 3,7 milioane în 2020. Dacă ritmul va fi același, până în 2025, volumul exporturilor va crește cu încă 4 milioane de tone. Exportul către China va crea probleme aproape în toată Europa, este de părere președintele ASAS. De asemenea, specialistul a subliniat că o ţară trebuie să îşi asigure aproximativ 90% din consumul de carne din producţie proprie.

„În 2020, 90% din consumul de carne al consumatorului român a fost de porc şi de pasăre, iar 10% de bovine şi ovine. Dacă bovinele şi ovinele le putem valorifica mai bine pe piaţa externă, atunci creşterea porcului şi a păsărilor trebuie să fie cu destinaţie pentru piaţa internă, să ne asigurăm auto-consumul, auto-suficienţa, la un nivel la care să nu ne fie teamă”, a menţionat Ilie Van.
 
Preşedintele secţiei de Zootehnie a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a atras atenţia că scăderea importurilor de carne de porc în România s-a reflectat imediat în scăderea consumului de carne de porc.
 

„În 2018 importam 332.000 de tone de carne de porc. În 2020 am importat doar 280.000 de tone de carne de porc, deci am scăzut importul cu 50.000 de tone. Dar am scăzut şi consumul, de la 732.000 de tone la 675.000, fix cu ce n-am importat. Deci, 50.000 de tone n-am importat şi cu 50.000 de tone a scăzut consumul. Cauza principală a fost creşterea cu 25% a preţului la import. (…) Dacă vom continua în acest ritm, probabil că nu vom mai avea deloc carne de porc”, a atras atenţia Ilie Van.

De asemenea, scumpirea materiilor prime necesare creșterii porcilor au dus la scumpirea cărnii. Seceta severă din 2020, cererea imensă din China au făsut ca, la nivel mondial, prețul porumbului să crească cu 15 euro/tonă în doar câteva săptămâni.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole