În plină pandemie de coronavirus, oamenii au ales un stil de viață mai sănătos, iar consumul de fructe s-a majorat, tendința urmând să continue, sunt de părere fermierii pomicultori din România.
Potrivit precizărilor făcute de Mircea Grigoriu, manager al companiei Micul Fermier Gifarm, în cadrul emisiunii televizate ZF Agropower, în ciuda trendului crescător în ceea ce privește consumul autohton de fructe, acesta nu poate fi susținut doar din producție autohtonă.
„Sunt optimist în ceea ce priveşte viitorul pomiculturii şi sunt convins că lucurile se vor schimba în bine. De exemplu, în pandemie, oamenii şi-au dorit un stil de viaţă mai sănătos, iar consumul de fructe a crescut şi va creşte în continuare, însă momentan nu cred că îl putem satisface doar din producţia internă. Ţinta noastră este ca pe termen lung, cu investiţii, să îl satisfacem şi să facem şi export”, a declarat Grigoriu pentru sursa citată.
Tot el a spus că pentru a avea iarna mai multe mere româneşti în supermarketuri, trebuie investit în condiţionarea lor şi în depozite de frig.
„Cred că ducem lipsă de know-how, de ce înseamnă să păstrezi mere o perioadă îndelungată. Noi încercăm să facem o planificare riguroasă. (…) Până anul trecut, o provocare o reprezenta forţa de muncă. Mergeam noi şi căutam oamenii, dar de anul trecut au venit ei la poartă să ne caute, ceea ce este benefic pentru noi”, a continuat Mircea Grigoriu.
Compania deținut de Grigoriu deține o livadă superintensivă de 18 hectare de măr şi 9 hectare de viţă-de-vie, producând struguri de masă.
„Mai avem disponibile 15 hectare, pe care dorim să facem tot o livadă superintensivă de mere şi aşteptăm bani”, a conchis antreprenorul.
Pomicultura, într-o evoluție bună
La rândul său, Aurel Onigaş, administratorul Pombis, a menționat că sectorul pomicol autohton este într-o evoluţie „foarte bună, pozitivă”, iar cu banii europeni „este într-un progres constant”.
„Dacă se finanţează constant, vor fi fructe multe româneşti pe piaţă şi vom găsi mai greu mere poloneze pe raft. Este foarte uşor să implementezi un proiect din fonduri europene, iar cererea este foarte mare”, a adăugat fermierul.
Compania lui Onigaș deține livezi tinere, moderne, în sistem intensiv, pe o suprafaţă de 120 de hectare în judeţul Bistriţa-Năsăud, dintre care 70 de hectare de meri, 40 de hectare de pruni şi 10 de hectare cireşi. În total, compania are o suprafaţă cultivată de aproximativ 300 de hectare. De asemenea, Pombis operează şi o fabrică sucuri, Alma.
Consumul de fructe din România, sub media europeană
Un expert recunoscut la nivel internațional, Mihai Coman, directorul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti – Mărăcineni, a precizat în cadrul aceleiași emisiuni că, în prezent, consumul de fructe de află în creștere, atunci când vine vorba de România.
Potrivit datelor vehiculate de specialist, în 2017 consumul de fructe pe cap de locuitor era de 62 de kilograme. Pentru anul 2027 se preconizează că nivelul consumului de fructe va atinge un total de 85 de kilograme în România, sub media europeană.
„Dacă vedem global, situaţia din România nu este foarte bună, doar gândindu-ne că în ultimii 25 de ani nu s-a investit decât în pomicultura de grădină, pe suprafeţele mici sau în curţile oamenilor. Programul Naţional de Dezvoltare rurală a cuprins o măsură foarte importantă dedicată acestei ramuri, de investiţii în exploataţii pomicole, care trebuie să continue. Ţinta noastră este să crească cantitatea de fructe proaspete şi procesate din România”, a menționat Coman.
În 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, România a avut o producţie de 1,48 de tone de fructe, iar importurile de fructe au fost de 653 mil. euro şi exporturile de 11 ori mai mici, conform datelor de la Institului Naţional de Statisică (INS).