Metodă „revolutionară”! Verificați-vă fertilitatea solului cu… chiloții

Vă puteți imagina vreodată o lume fără agricultură? În nici un caz, nu-i așa ?! Ar fi aproape imposibil să mănânci legume și fructe, dacă nu ar exista fermierii care își murdăresc mâinile tot anul. A fi fermier necesită mai multă răbdare, o grămadă de muncă grea și câteva tactici ciudate pentru a menține solul fertil. Nu vă mirați dacă vizitați o fermă aglomerată și observați că un fermier își îngroapă lenjeria de bumbac! Nu – nu lucrează la nicio fermă de lenjerie, doar testează fertilitatea solului!

Mișcarea Soil Your Undies a început cu o breaslă de fermieri din California, apoi s-a răspândit în întreaga lume. Testul fertilității solului îi face pe fermieri să vorbească despre aerisirea rufelor lor murdare, să verifice „ce se întâmplă acolo jos” și alte glume de genul „mănâncă pantalonii mei scurți”.

În cazul în care încă mai aveți dubii, calitatea solului este verificată cu… chiloţi. Centrul de cercetare Agroscope a demarat un studiu cu 1.000 de proprietari de grădini şi fermieri din ţară, care vor primi câte două perechi de chiloţi albi de bumbac, pentru a-i îngropa în pământ, alături de pliculeţe de ceai.

După o lună, fermierii vor dezgropa unul dintre chiloţi, în timp ce al doilea va rămâne la „marinat” încă patru săptămâni. Specialiştii vor verifica apoi degradarea fibrelor de bumbac: cu cât sunt mai multe găuri, cu atât solul este mai sănătos şi, implicit, mai potrivit pentru agricultură sau legumicultură.

Dacă solul este bun, după cele două luni, din chiloţi ar trebui să rămână doar elasticul, spun specialiştii. „Acesta este un indicator al calităţii solului”, a explicat managerul de proiect, Marcel van der Heijden.

Totodată, iniţiatorii studiului cred că femierii vor conştientiza, astfel, ameninţările privind solul, cum ar fi eroziunea, construcţiile sau supra-fertilizarea.

Consiliul pentru Dezvoltare pentru Agricultură și Horticultură și Quality Meat Scotland (GMS) susține că amestecarea unei perechi de lenjerie din bumbac într-o pășune poate dezvălui informații vitale despre fertilitatea solului.

Potrivit experților, solul steril și lipsit de viață va păstra lenjeria intimă intactă, dar solurile înfloritoare din punct de vedere organic vor mânca slipul, lăsând doar centura elastică intactă.

Dezgropați lenjeria și, în funcție de degradarea materialului vă puteți da seama cât de fertilitatea solului, vital pentru culturile și animalele sănătoase

Pentru a efectua propriul test de fertilitate al solului acasă:

Îngropați niște chiloți albi, 100% din bumbac, în pământ, adânc la patru- șase centimetri, deoarece solul la acea adâncime este cel mai activ. 

Îngropați bucata de bumbac astfel încât centura elastică să se vadă sau să marcați locul cu un steag. Lăsați două luni, apoi reveniți și vedeți ce a mai rămas.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole