21 ianuarie 2022 - 05:15

Verificarea în teren a fermierilor care iau subvenții poate fi înlocuită cu cea din satelit

Executivul de la Bruxelles a decis o strategie mai flexibilă a verificărilor, reglementate prin Politica Agricolă Comună (PAC) în acest an, efectuate asupra fermierilor care încasează subvenții.

În condițiile continuării restricțiilor impuse de criza sanitară COVID-19 de-a lungul blocului comunitar european (UE27), Comisia Europeană (CE) a decis marți, 4 mai 2021, să permită înlocuirea controalelor la fața locului, cu utilizarea de sisteme de verificare alternative, cum sunt imaginile satelitare sau fotografiile în sistem geotagging.

Această decizie va genera rezultate de încredere atunci când vine vorba de controale la fața locului în ferme, fiind respectată în paralel restricția de mișcare și minimizarea contactului direct între fermieri și inspectori.

Mai mult, regulile includ flexibilitate în ceea ce privește cerințele de calendar pentru verificări. Acest lucru permite statelor membre să amâne controalele, preferabil până la o dată la care restricțiile de circulație sunt ridicate.

În plus, normele cuprind o reducere a numărului de controale fizice la fața locului care trebuie efectuate pentru măsurile de finanțare legate de suprafață și animale, investiții în dezvoltarea rurală și măsuri de piață. Aceste norme urmăresc să ușureze sarcina administrativă a agențiilor naționale de plăți, prin adaptarea la circumstanțele actuale, asigurând în același timp controalele necesare pentru sprijinul PAC.