8 decembrie 2021 - 14:24

Veniturile agricole au crescut în ultimul deceniu, cu diferențe importante între țările UE

Între 2007 și 2018, veniturile agricole medii în UE au crescut, ajungând la 35.300 EUR pe fermă și 22.500 EUR pe unitate de lucru anuală în 2018. Cu toate acestea, pot fi observate diferențe semnificative în întreaga UE și pe baza tipurilor de agricultură, sex, vârstă și nivelul de pregătire a deținătorilor și managerilor de ferme. Acestea se numără printre constatările cheie ale raportului „Prezentare generală a economiei agricole din UE” publicat astăzi de Comisia Europeană.

Raportul „Prezentare generală a economiei agricole din UE” oferă o prezentare generală a evoluțiilor economice cheie în exploatațiile agricole europene până în 2018, pe baza datelor colectate pentru rețeaua de date de contabilitate agricolă (FADN). Perioada analizată acoperă datele din 2007 până în 2018.

O creștere a valorii producției agricole, atât pentru culturi, cât și pentru producția de animale, respectiv cu 34% și 36%, a condus la o creștere a veniturilor agricole în perioada analizată. În ceea ce privește veniturile pe unitate de lucru anuală, cel mai mare venit mediu a fost înregistrat în 2018 la 22.500 EUR, o ușoară creștere de 0,3% față de 2017 și cu 41% mai mare decât în ​​2007.

În ceea ce privește diferențele de venituri din UE, cel mai mare venit pe unitate de lucru anuală (AWU) a fost în nord-vestul UE, în timp ce cel mai mic din partea de est. Fermele specializate în granivore, vin, horticultură și produse lactate au avut un venit pe AWU peste media UE în 2018. În schimb, a rămas sub medie pentru fermele de culturi permanente (cu excepția producătorilor de vin), fermele specializate în pășunat de animale (cu excepția produselor lactate) și mixte ferme.

Analiza a mai constatat că, în medie, fermele conduse de femei au avut un venit mai mic pe AWU (cu 38% mai mic decât cele conduse de bărbați). Acest lucru depinde și de tipul de agricultură și de mărimea fermei. De exemplu, femeile conduc în medie ferme mai mici, atât din punct de vedere al mărimii, cât și al producției. Decalajul de venituri în funcție de sex se referă la toate tipurile de agricultură, cea mai mare diferență fiind observată la producția de lapte și la câmp.

În ceea ce privește vârsta la nivelul UE, fermele conduse de manageri cu vârsta de 40 de ani sau mai mici au cel mai mic venit în medie, urmate de manageri peste 60. Cu toate acestea, pentru marea majoritate a țărilor UE, fermele conduse de manageri peste 60 de ani au cel mai mic venit . Această diferență la nivel național se datorează în principal faptului că majoritatea tinerilor fermieri din UE se află în țări cu niveluri de venit mai mici decât media. De exemplu, 47% dintre tinerii fermieri reprezentați în FADN se află în Polonia și România.

În cele din urmă, fermele conduse de manageri cu pregătire agricolă de bază sau completă au venituri mai mari pe AWU (+ 59%) decât cele cu manageri care au doar experiență practică. Acest lucru se aplică aproape tuturor țărilor UE, tipurilor de agricultură și dimensiunilor fermelor la nivelul UE.

Mai multe date și analize detaliate pot fi găsite în raportul „Prezentare generală a economiei agricole din UE”, care acoperă veniturile agricole, producția agricolă, costurile, rolul sprijinului veniturilor din PAC și caracteristicile fermelor din UE.