Veninul de albină, mai preţios decât mierea

albinaVirtuțile terapeutice ale veninului de albină au fost descoperite încă din Antichitate. Istoria spune că, în urmă cu peste 2.000 de ani, Hipocrate recomanda folosirea acestui venin în tratamentul reumatismului, iar regele Carol cel Mare a fost vindecat de gută cu ajutorul înțepăturilor de albine.
Astăzi știința confirmă ce spuneau medicii Antichității, iar pentru apicultori, pentru cei mai temerari dintre ei, se deschid noi orizonturi. Gramul de venin de albină se dovedește a fi mai prețios decât kilogramul de miere. Asta spune Florin Vizireanu, descendent al mai multor generații de apicultori, care se ocupă de creșterea albinelor de când se știe. Domnia sa spune că în momentul de față există o cerere mai mare față de oferta existentă, de aceea se aduce venin de albină și din afara țării.
Tehnologia de recoltare pe grilă
Recoltarea veninului de albină se face cu ajutorul unui aparat alimentat de două baterii care generează 9 volți. Astfel se transmit impulsuri electrice către o grilă de sticlă (ce poate fi așezată în fața urdinișului, în interiorul stupului sau deasupra ramelor) împânzită de fire subțiri de sârmă sub care se află un latex. Distanța între firele de sârmă este sub 0,8 mm, adică mai puțin decât are corpul albinei, astfel încât aceasta să atingă măcar unul dintre fire. Instantaneu se transmite un șoc electric care creează o excitație asupra albinei. Instinctiv aceasta își va folosi acul pentru a înțepa latexul de sub firele de sârmă. Spre deosebire de țesutul uman din care albina nu își mai poate scoate acul, latexul are un timp de revenire mult mai lent. Acest lucru îi permite albinei să lase picătura de venin, să-și retragă acul și implicit să rămână în viață. Inițial picătura de venin de albină este sub formă lichidă, dar după 48 de ore densitatea ei scade sub 1 și se cristalizează. Odată încheiat procesul de cristalizare, pulberea de venin de albină poate fi ușor identificată pentru că strălucește. Fiindcă este iritantă, cel care o extrage trebuie să poarte o mască de protecție. Aparatul de recoltat venin poate fi conectat la 10 până la 25 de grile, cu alte cuvinte poți extrage simultan veninul de la 25 de familii. Grilele de sticlă sunt alimentate în paralel, astfel încât dacă una dintre ele se strică, celelalte să funcționeze în parametrii normali. Odată recoltat veninul se pune în flacoane mici de culoare maro. Veninul se valorifică cu prețuri de la 20 până la 70 euro/gramul. (Integral pe agro-business.ro)

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.