Prezent la o conferință online organizată astăzi de către site-ul Agrointeligența, Președintele AIPROM, Vasile Iosif a anunțat o serie de angajamente importante: ECPA (Asociația Europeană a Industriei de Protecție a Plantelor), din care și AIPROM face parte, a alocat 10 miliarde de euro pentru investiții în inovare și 4 miliarde de euro pentru cercetare în domeniul biopesticidelor.
De asemenea ECPA intenționează să facă training la 1 milion de utilizatori în managementul integrat al produselor fito-sanitare.
Conferința a avut ca temă „Pactul Verde European (EU Green Deal) – oportunități și riscuri” și a reunit o serie de participanți din zona agriculturii, agronomiei, agri-business, asociații profesionale și politicieni.
Iosif a evocat și un recent studiu (lansat în 2 noiembrie a.c.) realizat la initiațiva Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, în care se salută oportunitățile pe care le va creea aplicarea Pactului Verde European la nivelul fermierilor (români și europeni), consumatorilor și companiilor din agri-business, dar se evidentiază și o serie întreagă de așa-numite riscuri – văzute din perspectiva comercială americană, în timpul mandatului fostului președinte SUA, Donald Trump.
Printre acestea președintele AIPROM sublinia că în pofida declarării de către Comisia Europeană a anului 2020 ca „An al sănătății plantelor”, FAO avertizează că 40% din producție e pierdută din cauza agenților de dăunare, echivalent cu 220 miliarde dolari americani, adică de circa 10 ori PIB-ul României.
Iosif a spus că AIPROM este pregatită pentru discuții ce se anunță dificile cu Comisia Europeană, mai ales știut fiind faptul că în România s-ar folosi de 3-4 mai puțin pesticid decât în restul UE și că poate și de aceea producțiile la hectar ar fi mai mici decât cele din țări vecine sau din apropiere, cu este cazul Ungariei sau Poloniei.
Președintele AIPROM a dat asigurări că se vor face eforturi din partea companiilor pentru a se asigura biopesticide de înaltă calitate a inovării și tehnologii de precizie.
El a afirmat că în timp ce companiile pe care le reprezintă sub umbrela AIPROM investesc 50$ pe minut timp de zece ani pentru a inventa o nouă moleculă, un nou produs, autoritățile europene interzic moleculele „de protecție a plantelor” cu o viteză mult mai mare decât sunt aceastea inventate.
Iosif a spus ca percepția consumatorilor la toate aceste stări de fapt ar fi mai degrabă negativă și că agricultura se va confrunta cu „provocări și ingrijorări care vor fi generate de reducerea produselor agricole disponibile și implicit a securității alimentare”.
Potrivit presedintelui AIPROM, în studiul Departamentului de Stat al SUA s-ar afirma că aplicarea întocmai a Pactului Verde European ar provoca reducerea cu 12% a producției agricole la nivelul UE, o creștere a prețului produselor cu 17%, o scădere a exporturilor din UE cu 20% și, global, o pierdere din PIB-ul UE de circa 172 miliarde de dolari SUA.
În încheiere Vasile Iosif a promis că „AIPROM va fi și în continuare alături de fermierii români”.