Vasile Iosif (AIPROM): ”Sănătatea plantelor este la fel de importantă ca sănătatea oamenilor”

Într-un an în care omenirea se confruntă cu o pandemie globală care pune în pericol sănătatea oamenilor, nu trebuie să uităm că și plantele au nevoie de protecție, pentru a se dezvolta în condiții optime, astfel încât să poată asigura securitatea alimentară a populației. Într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM), Vasile Iosif, a explicat pe larg această problemă, făcând o paralelă între medicamentele din farmacii și pesticidele folosite pentru protecția plantelor.

”Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat anul 2020 ”Anul Internațional al Sănătății Plantelor”, în semn de apreciere a importanței protecției plantelor. Această decizie a avut ca punct de plecare cât de importantă este protejarea sănătății plantelor în eradicarea sărăciei, foametei, în protejarea mediului înconjurător și generarea de prosperitate pentru toți locuitorii planetei.

Astăzi, conform statisticilor FAO, la nivel global, agricultorii pierd 40% din producție din cauza atacului de boli, dăunători și buruieni. Acest lucru înseamnă cam 220 de miliarde de dolari. Cam atât dijmuiesc aceste organisme de dăunare producțiile agricole. Pentru că suntem în perioada unei pandemii, să știți că și plantele au virusuri, ciuperci, bacterii care le atacă, au insecte, au buruieni, deci aș putea să spun că sănătatea plantelor este la fel de importantă ca sănătatea oamenilor. Dacă o plantă nu este sănătoasă, ea nu are posibilitatea să ajungă la potențialul biologic, astfel încât să eradicăm sărăcia, să avem ce pune pe masă.

Eu de multe ori am fost criticat că am făcut o paralelă foarte fină între medicamentele din farmacii și medicamentele, pesticidele, produsele destinate protecției plantelor. Să știți că nu este nicio diferență. La fel cum noi avem nevoie de medicamente, și plantele au nevoie de ele ca să meargă mai departe”, a subliniat Vasile Iosif în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole