Vanzari mari, datorii pe masura! Situatia firmelor din sectorul agricol

Cifra de afaceri obținută de firmele din sectorul agricol al culturilor de câmp este în creștere pentru al patrulea an consecutiv, se arată într-un studiu realizat de Termene.ro. Cu toate acestea, un aspect îngrijorător este faptul că și datoriile pe care firmele din domeniu le totalizeaza sunt intr-o crestere continua, depasind rata de crestere a cifrei de afaceri, informează wall-street.ro.

Daca in anul 2014 valoarea cifrei de afaceri cumulată era comparabilă cu cea a datoriilor – aproximativ 18 miliarde de lei, în intervalul 2015 – 2018 datoriile au crescut la peste 24,5 miliarde de lei, cu 4,5 miliarde de lei mai mari decat cifra de afaceri a aceluiași an.

“Datoriile se plătesc din încasări. Dacă nu am încasări suficiente, fie amân plata datoriei, fie fac o altă datorie prin care o plătesc pe prima. Dacă prelungim situația aceasta pentru un interval lung de timp, se creează un cerc vicios al cărui finalitate este de cele mai multe incapacitatea de plață. Evitarea clienților care își plătesc cu întârziere sau deloc datoriile este vizibilă prin accesarea unor platforme precum redBill”, a precizat Adrian Dragomir, CEO Termene.ro, citat de wall-street.ro

Spre deosebire de alte sectoare economice, agricultura este direct influențată de zona geografică în care se desfășoară. În acest sens, studiul prezintă un top al județelor etalon ale agriculturii românești. Companiile din județul Călărași au înregistrat veniturile cele mai mari, de peste 1,9 miliarde de lei, urmate de cele din județul Constanța (1,6 miliarde de lei) și cele din județul Timiș (1,4 miliarde de lei). Alte județe aflate în fruntea clasamenului sunt Teleorman, Brăila, Ialomița și Dolj, cu venituri cumulate situate între 1 și 1,1 miliarde de lei.

Studiul mai arată că aproape jumătate din firme au un risc ridicat de intrare în insolvență. Astfel, în județele Ialomița și Călărași, acest risc este de 42,3%, în timp ce, la polul opus, se află județul Timiș, cu 61%.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole