15 mai 2021 - 20:18

Vanatoarea de mistreti va fi permisa! Cand se va relua activitatea?

Vânătoarea de mistreți va putea fi reluată în curând! Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în următoarea Ordonanță Militară va fi inclusă această permisiune. Această măsură este necesară pentru combaterea şi răspândirea pestei porcine africane, dar și pentru a înlătura pagubele în producţiile agricole vegetale. Decizia a fost luată de Adrian Oros în colaborare cu ministrul Mediului Costel Alexe, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela și premierul Ludovic Orban.

„Zilele acestea am discutat cu colegii mei, cu domnul Alexe şi cu domnul Vela, cu premierul Ludovic Orban, ca în următoarea Ordonanţă Militară este necesar să revenim asupra deciziei de a opri vânătoarea la mistreţi. Aceasta ar fi necesar să reînceapă din două motive: în primul rând pentru controlul populaţiei de mistreţi, care ne-ar ajuta foarte mult la combaterea şi răspândirea pestei porcine africane, dar încep să producă pagube în producţiile agricole vegetale, care oricum sunt afectate grav şi de secetă. Din aceste două motive, în următoarea Ordonanţă Militară, cu siguranţă, o să redeschidem vânătoarea la mistreţi”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Vânătoarea de mistreți a fost oprită pe o perioadă nedeterminată în baza prevederilor Ordonanței Militare nr. 3 din data de 24 martie 2020. Ultima informare ANSVSA, din 3 aprilie, arăta că Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 203 localități din 27 de județe, cu un număr de 443 de focare. În 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.