15 mai 2021 - 17:36

Vanatoarea de mistreti incepe si in judetul Olt, din cauza PPA

Aproximativ 40 de mistreţi de pe un fond de vânătoare din zona de nord a judeţului Olt, respectiv FV 3 Spineni, vor fi eliminaţi în termen de două luni după ce analizele au indicat suspiciune de pestă porcină africană (PPA) la un mistreţ recoltat de pe fondul de vânătoare menţionat, potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului Olt, transmite AGERPRES.

Cei aproximativ 40 de mistreţi din zona Spineni vor fi vânaţi în termen de 60 de zile.

“În calitate de preşedinte al Unităţii Locale de Decizie Olt, prefectul judeţului a supus aprobării membrilor Comitetului Local de Combatere a Bolilor Planul de măsuri pentru controlul PPA în Fondul de vânătoare 3 Spineni.

Planul aprobat stabileşte măsurile specifice combaterii PPA la mistreţi, zonele de restricţie, protecţie şi supraveghere, precum şi măsurile de restricţie pentru mişcarea animalelor în acele zone. Astfel, s-au impus măsuri restrictive care afectează localităţile Spineni, Făgeţelu, Bărăşti, Leleasca şi s-a dispus vânarea, în termen de 60 zile, a efectivului de circa 40 mistreţi din Fondul de vânătoare 3 Spineni”, se precizează în comunicat.

Potrivit Prefecturii Olt, în judeţ sunt active în prezent 64 de focare de pestă porcină africană, iar de la primul caz de PPA din judeţ – înregistrat în decembrie 2018 – şi până în prezent au fost confirmate 135 de focare.

Pentru combaterea răspândirii bolii, au fost eliminaţi 4.000 de porci din gospodăriile populaţiei şi 3.700 de porci dintr-o exploataţie comercială. Ultimele cazuri de PPA au fost confirmate săptămâna trecută, în gospodării din Corabia, Gârcov şi Cârlogani.