Valori record în ultimii 62 de ani! Ce spune ANM despre precipitații și seceta instalată în sol

Seceta instalată la nivelul solului în ultimii ani le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), însă, necazurile privind rezerva de umiditate din sol par să trecut odată cu ploile și ninsorile de zilele acestea.

Conform ultimelor date puse la dispoziție de ANM, precipitațiile înregistrate începând din 16 noiembrie 2023 și până în prezent au refăcut rezerva de apă din sol, îndeosebi în zonele din estul, sud-estul și sudul țării, unde seceta pedologică era extremă.

Astfel, la data de 27 noiembrie 2023, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole și doar izolat, în nordul Munteniei, estul Transilvaniei și nord-estul Moldovei (vezi Harta), conținutul de umiditate din sol se mai încadrază în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), se arată în raportul publicat luni de Laboratorul de agrometeorologie al ANM.

seceta
Sursa: ANM

Dacă în intervalul 1-16 noiembrie 2023 cantitatea medie de precipitații a fost de 43.6 l/mp, pentru intervalul 1-26 noiembrie, s-a înregistrat o creștere de până la 86,3 l/mp (max.), cu 44,8 l/mp peste media climatologică a lunii noiembrie (41,5 l/mp).

Potrivit ANM, luna noiembrie 2023 devine astfel a doua cea mai ploioasă din 1961 până în prezent, după luna noiembrie a anului 1966, când s-a înregistrat o medie de precipitații de 96,9 l/mp.

Ba chiar, zona Dobrogea înregistrează un record sub aspectul cantității medii de precipitații în această lună, valoarea de 128,7 l/mp căzută în perioada 1-26 noiembrie 2023 fiind cea mai ridicată valoare din istorie, depășind recordul anterior de 88,9 l/mp, din noiembrie 1975. Specialiștii ANM menționează că, în intervalul 1-16 noiembrie 2023, cantitatea medie de precipitații în această regiune era de 11,6 l/mp, față de o medie lunară de 34,8 l/mp.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole