Eurostat 2020: Valoarea producției agricole din ROMÂNIA – CEL MAI MARE DECLIN din UE!

valoarea producției agricole
a combine unloads feed corn into a grain wagon on the go, near Niverville, Manitoba, Canada

Valoarea producţiei agricole a scăzut, anul trecut, în 11 din cele 27 de state membre ale UE, cel mai semnificativ declin fiind în România (minus 11,3%), conform unui raport publicat luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citat de AGERPRES.

În acest clasament, România este urmată de Malta şi Bulgaria (ambele cu minus 4,5%), Finlanda (minus 3,9%), Ungaria şi Olanda (ambele cu minus 3,1%).

De cealaltă parte, cea mai semnificativă creştere, în termeni relativi, a fost înregistrată în Lituania (8,6%), Irlanda (4,6%), Slovacia (3,8%), Letonia (3,1%) şi Cipru (2,8%).

Conform datelor Eurostat, în 2020, valoarea producţiei agricole în UE s-a situat la 414,1 miliarde euro, în scădere cu 1,1% faţă de 2019.

Topul celor mai mari producători agricoli din UE pe anul trecut se prezintă astfel: Franţa (cu o valoare a producţiei agricole de 76,3 miliarde euro, adică 18,4% din totalul Uniunii Europene), Germania (57,6 miliarde euro – 13,9%), Italia (56,9 miliarde euro – 13,7%), Spania (52,3 miliarde euro – 12,6%), Olanda (28,2 miliarde euro – 6,8%) şi Polonia (26,4 miliarde euro – 6,4%).

În rândul celor mai mari producători agricoli din UE, valoarea producţiei agricole a scăzut cu 2,3% în Italia, cu 1,9% în Franţa şi cu 1,6% în Germania, dar a crescut cu 1,1% în Spania.

În 2020, atât valoarea producţiei vegetale şi cea a producţiei animale a blocului comunitar au înregistrat scăderi de 1% şi, respectiv, de 1,1%

Datele Eurostat arată că România era, în 2019, al şaptelea producător agricol din blocul comunitar, cu o valoare a producţiei agricole de 19 miliarde euro, adică 5% din totalul Uniunii Europene.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.