13 mai 2021 - 05:41

Valeriu Tabara: Trebuie suspendate importurile de produse avicole

România trebuia să oprească importurile de produse avicole de orice fel din ţările în care există gripa aviară, măcar pentru o perioadă de timp, întrucât această boală reprezintă un pericol iminent şi este una dintre cele mai mari probleme pe care le avem la această dată, susţine Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şiseşti”, citat de AGERPRES.

“Gripa aviară este una dintre cele mai mari probleme pe care le avem la această dată, dar şi un pericol iminent. În opinia mea, în primul rând trebuiau oprite, sub orice formă, importurile de produse de orice fel din ţările care au gripă aviară: Ungaria, Polonia, Slovacia, măcar pentru o perioadă de timp. Era primă măsură care trebuia luată. Nu se poate, când ştii că ai în jur ţări cu focare să nu iei măsurile preventive, inclusiv suspendarea importurilor de material din avicultură, din Polonia şi din restul ţărilor. Mergem cu probleme argumentate, dar şi cu curaj la Comisia Europeană şi explicăm de ce trebuie să luăm această măsură, pentru că altfel vom cheltui banii europeni. În schimb, noi am continuat să importăm, ştiind că Polonia este burduşită de gripă aviară. Mai grav, s-a constatat că toate magazinele din vestul ţării sunt pline de carne importată din Polonia”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele ASAS, Valeriu Tabără.

Acesta afirmă că autorităţile nu au învăţat nimic din episodul de pestă porcină africană, care practic a fost scăpat de sub control, deşi Academia a venit din timp şi atunci şi acum cu soluţii pe care “nu ne-a luat nimeni în seamă”.

Preşedintele ASAS a subliniat că industria avicolă din România este una dintre cele mai moderne din Uniunea Europeană, iar carnea românească de pasăre este preferată la export datorită calităţii ei, chiar dacă este mai scumpă. În schimb, pe piaţa internă se aduce din import carne foarte ieftină şi din păcate chiar din ţări în care evoluează gripa aviară.

De asemenea, Tabără afirmă că, pe lângă suspendarea importurilor din ţările unde evoluează boala, ar mai trebui omologate măsurile de prevenţie, făcând referire la prezenţa unor microincineratoare în ferme care pot face faţă atunci când apar accidente dar şi ca prevenţie.