21 iunie 2021 - 23:08

Valeriu Tabara: ”Trebuie sa incepem semanatul culturilor inca din februarie”

Fermierii ar putea fi nevoiți să înceapă semanatul culturilor de primăvară încă de la sfârșitul lunii februarie, anunță Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu Tabără. Invitat la AGRO TV în ediția de miercuri a ”Agriculturii la Raport”, fostul ministru le-a dat fermierilor sfaturi pentru culturile agricole, în condițiile extreme de secetă de anul acesta.

”Eu (ca fermier n.r.) trebuie să schimb acest moment ca să evit iulie și august. Anul trecut s-a uscat porumbul. Și aici este o altă problemă, că noi discutăm despre secetă pedologică… Problema numărul unu în România nu este seceta pedologică, ci seceta atmosferică. Și acel lucru pe care l-am spus într-un interviu la Agerpres, legat de 70% din teritoriul României care este supus acestor influențe de deșertificare, de încălzire, de secetă, iată-l astăzi că nu este 70%, ci 100%.

Cei care au comentat trebuiau să se uite în PNDR, că avem elementul de sprijin inclusiv în zona de câmpie. L-am introdus la vremea aceea la Bruxelles, având în vedere că factorii aceștia – raportul, temperatura, umiditatea atmosferică – sunt absolut defavorabili unei dezvoltări normale a plantelor. Și aici vin cu un proverb românesc: ”Așa arșiță-i afară, că nu pot nici să respir”. Dar planta aceea, când are 60-65 de grade și care își închide toate stomatele? Când continuă seceta, ea nu se mai deschide, se sufocă în interior și de aceea apar frunzele albăstrui și apoi se usucă”, a precizat Valeriu Tabără în direct la AGRO TV.

Președintele ASAS a oferit și cîteva detalii tehnice și sfaturi practice legate de cultura de floarea soarelui:

”Floarea soarelui nu are voie să se usuce de la vârf la bază. Ea are o însușire pe care noi agricultorii o știm – 36-42 de frunze per plantă. Când începe seceta, aceste frunze de la bază încep să se usuce, încep să cadă. Prima dată se îndreaptă în jos, se desprind și cad. Floarea soarelui își duce recolta în condiții extraordinare și cu 12 frunze, dacă rămân pe plantă. La noi nu a mai rămas niciuna, pentru că s-au uscat toate dintr-o dată.

Ea mai are o caracteristică. În condițiile acestea de arșiță majoră vara, nu se pune roua pe frunze ca în anii normali, ci rămâne frunza uscată. Dar floarea soarelui are o frunză căreia, seara, după lăsarea întunericului, i se ridică marginile, se face ca o tavă, iar toată apa care dă pe ea, o ține în acea tavă. În plus, ea mai are un jgheab care merge până la prinderea la bază a frunzei, unde este un fel de pâlnie. Când dă soarele, dimineața, frunza asta se ridică în sus, iar apa coboară pe jgheabul respectiv.

Eu, ca să scap de anumite probleme, va trebui să vin cu floarea soarelui în această primăvară timpuriu”, le-a mai transmis Valeriu Tabără fermierilor.

  1. Ai cercetat mult pana sa ajungi la concluzia asta? La 8 martie ghioceii sunt in doua frunze nu porumbul sau floarea soarelui. Plantele nu cresc dupa cum dai tu ordine la ASAS si nici vremea nu asculta de ordinele tale.

Comments are closed.