Valeriu Tabără: ”România n-a fost niciodată grânarul Europei”

România nu a fost niciodată grânarul Europei, iar șansa României în a deveni un jucător important pe piața grâului stă în calitatea produsului, nu în cantitatea lui – afirmația îi aparține președintelui Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără.

Prezent într-o ediție specială a emisiunii ”Agricultura la Raport”, organizată în cadrul celei de-a X-a ediții a expo-conferinței internaționale Meat.Milk, președintele ASAS a vorbit despre un episod petrecut pe vremea celui de-al doilea mandat al său în fruntea Ministerului Agriculturii.

”În ultimul mandat de ministru, m-am lovit de o problemă care este mai puțin știută. Am fost pus la un moment dat să aflu care este rezerva de grâu a României. (…) Pe mine m-a surprins că mi-au trebuit trei luni de zile să aflu cât grâu este în România. Incredibil! Ministrul agriculturii n-a putut să aibă a doua zi, pe masă, cantitatea de grâu din țară. Nu vă spun pe câte căi și pe la câte instituții a trebuit să umblu ca să aflu această chestiune”, a povestit Valeriu Tabără.

Fostul ministru al agriculturii a mai precizat că domnia sa s-a aflat și în spatele deciziei din martie 2020, cât țara noastră a suspendat exportul de grâu pentru o perioadă scurtă, pentru a-și reface rezerva de stat.

”Anul trecut, în luna martie, a apărut acel document care a făcut vâlvă, cu interzicerea exportului. Autorul documentului sunt eu. Seara, pe la 22, m-a sunat cineva, în niciun caz de la Ministerul Agriculturii, ci de la o altă instituție, să mă întrebe cu ce putem începe? Prima chestiune pe care am spus-o a fost să verifice stocurile”, a spus președintele ASAS.

Valeriu Tabără a vorbit și despre particularitățile grâului românesc, subliniind faptul că avem un grâu de o calitate excepțională, prin prisma structurii glutenului. În viziunea sa, producătorii din țara noastră ar trebui să pună în evidență aceste caracteristici, astfel încât România să-și ocupe locul bine-meritat la masa marilor exportatori de grâu.

- Publicitate -

”Intrarea României în clubul exportatorilor de grâu este o foarte mare victorie, pentru că nu se intră ușor. La această dată, discutând despre calitate, noi avem un grâu bogat în microelemente, care satisface carența de zinc din zonele cu soluri nisipoase sau de deșert. (…) Noi avem un grâu de o calitate senzațională, dar nu prin cantitatea de gluten, ci prin structura glutenului, de care noi nu vorbim. Aici este marele avantaj al nostru. Șansa României în a crește este calitatea. România n-a fost niciodată grânarul Europei, dar a fost o exportatoare de grâu de cea mai bună calitate”, a mai explicat Valeriu Tabără.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole