20 august 2022 - 02:25

Valeriu Tabără: ”România a pierdut miliarde și nimeni nu răspunde”

De fiecare dată când vorbim de cercetarea românească, concluziile sunt mai degrabă triste. Nu pentru că n-am avea oameni capabili, cu pregătire, ci pentru că investițiile în acest domeniu sunt infime, în comparație cu alte țări. Cercetarea în sectorul agricol românesc a fost subiectul principal și în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, unde realizatorul Cătălin Lența a stat de vorbă cu președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără.

Potrivit președintelui ASAS, România a pierdut miliarde în ultimii 20 de ani, din cauza lipsei de interes pentru dezvoltarea cercetării.

”În acești 20 de ani, din cauza sistemului speculativ cu care s-a tratat această știință uriașă a viitorului, România a pierdut miliarde. Și nimeni nu răspunde de faptul că s-a speculat și România a pierdut enorm de mult.

Alături de Institutul de fizică de la Măgurele, cred că România trebuie să își construiască un institut de biologie, cu toate domeniile de abordare, de la cercetare fundamentală până la sistemele aplicate. Aceasta este o problemă în care Guvernul României ar trebui să facă eforturi în așa fel încât cercetarea științifică fundamentală și aplicată, pentru domeniul biologic, să fie o prioritatea absolută”, a precizat Valeriu Tabără.

Președintele ASAS susține că România nu are nicio șansă să se dezvolte din punct de vedere economic și să reducă deficitul balanței comerciale, atât timp cât nu investește în cercetare. Practic, deși avem o țară cu potențial agricol imens, România a ajuns dependentă de importuri.

”Politicienii trebuie să înțeleagă un lucru care li se spune de foarte mult timp: România nu se poate dezvolta economic și nu poate produce la un nivel de rentabilitate, nu-și poate echilibra balanța comercială, fără o cercetare națională așezată la baza dezvoltării economice. Este fundamental acest lucru.

Organizațiile profesionale de la noi au fost întotdeauna pentru progres. Din păcate, ele au fost blocate. România ar putea cultiva peste 1 milion de hectare de soia, dar iată că din cauza unor măsuri absolut artificiale, trebuie să reducem suprafața și să importăm. Și acum este vorba de 10.000 tone de soia importate din Argentina și 100.000 tone de floarea soarelui. Este incredibil ca România, o țară cu potențial agricol excepțional, să importe”, a mai subliniat Valeriu Tabără.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole