În plină pandemie, problema asigurării surselor de alimente îi neliniștește pe mulți. Alimentarea cu flux continuu a magazinelor și a locurilor de acces și de aprovizionare a populației, trebuie să rămână o prioritate, cred oamenii. Pe de altă parte, stocurile și durabilitatea lor ar trebui verificate, mai ales pentru ceea ce înseamnă supermarketuri, care sunt sursa principală de aprovizionare.
O altă problemă care ridică îngrijorări este bineînțeles agricultura.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” spune despre anul agricol 2019-2020 că este unul destul de complicat. Acesta susține, că pană în momentul de față, analizele Academiei sunt puțin circumspecte, pentru că în continuare există un deficit acut de umiditate.
Pe de altă parte, în ultimele zile s-a resimțit un șoc de temperatură, care a afectat anumite zone ale țării. Temperaturile scăzute au lovit cel mai tare partea de sud-est a teritoriului, în special Dobrogea, acolo unde existau specii pomicole timpurii. Probabil ca nici culturile de rapiță sau orz nu se simt foarte bine după ce valorile termice au coborât pană la -8 grade.
Valeriu Tabără a declarat în exclusivitate pentru AGRO TV, că principalele probleme de care ar trebui să se ocupe autoritățile sunt acestea. În primul rând, asigurarea tuturor stocurilor de alimente pentru populație, problemă care, fostul ministru al Agriculturii, crede că ar trebui să fie discutată în CSAT.
”Indiferent ce măsuri s-ar lua în alte domenii, problema hranei este de importanță capitală. Măsurile trebuie luate din timp. Acum se vede că România este dependentă de importurile de produse agroalimentare. Începând din acest an, trebuie o atenție mai mare la ceea ce înseamnă producție internă și mai ales diversitatea ei. Am tratat cu prea multă ușurință pesta porcină africană și alte fenomene care ne-au afectat pe termen lung”, a declarat președintele ASAS pentru AGRO TV.
Reporter: Daria Diaconiuc / Redactor: Cristina Ciobanu