Valeriu Tabără, previziuni sumbre: „Intrăm în zona unui risc major!”

valeriu tabără

An de an, România devine din ce în ce mai dependentă de importurile de alimente. „Intrăm în zona unui risc major”, avertizează profesorul Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

De la zahăr și carne de porc până la fructe și legume, suntem deficitari la producția de alimente, astfel că din producția locală nu reușim să ne asigurăm decât o parte, din ce în ce mai firavă, din necesarul de consum.

Astfel, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) citate de economica.net, în ceea ce privește carnea de porc, România a ajuns să producă doar 55,3% din necesarul consum, în vreme ce acum șapte ani, producția acoperea peste 70% din necesar.

La producția de zahăr, lucrurile stau și mai rău: în 2020, doar 34,9% din necesarul de consum era acoperit din producția internă, iar de anul acesta am rămas cu o singură fabrică de zahăr în țară și nu se știe până când…

Nici la legume, situația nu este mai bună, producătorii locali asigurând 82% din necesar, iar la fructe, producția este asigurată pe plan local în proporție de doar 68,5%.

Potrivit unui studiu al INS citat de Economica.net, România a ajuns să-și acopere cerințele de consum din producția internă doar în cazul a şase produse agroalimentare. Este vorba despre grâu şi secară (grad de autosuficienţă de 165,2%), porumb (grad de autosuficienţă de 151,2%), alte cereale (grad de autosuficienţă de 162%), varză (grad de autosuficienţă de 100,5%) şi carne de oaie şi capră (grad de autosuficienţă de 112,2%).

Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, a tras un semnal de alarmă, arătând, într-o emisiune la Digi24, că dependența de importuri de alimente reprezintă un risc major pentru România.

„Este teribil de grav, pentru că în primul rând dependența aceasta de importuri de hrană este un element de risc major pentru oricare țară, orice comunitate. Este un risc major și pentru o familie care nu are propriile surse ca să-și poată asigura în ritmul normal alimentația. Nu volumul de bani este foarte important, ci ceea ce poți cumpăra cu masa monetară. Aici e o problemă pe care nu o corelăm niciodată. Pe problemele din agricultură, din păcate, și ați dat exemplul cărnii de porc – să nu uităm că România a fost o mare exportatoare de carne de porc, România a deținut piețe întregi, cum a fost piața rusească care a fost partener inclusiv pentru anumite organisme internaționale pe domeniu. Pe domeniul fructelor-legumelor am fost exportatori. De această dată, riscăm ca această dependență să se adâncească din nou și suntem câteva persoane care atenționăm de ani de zile asupra acestui lucru și nu se face nimic”, a arătat Valeriu Tabără.

El a subliniat că situația este extreme de gravă și în privința creșterii animalelor.

„Dependența de importurile de carne de porc se va accentua, pentru că ieri discutam cu un mare crescător și unul excepțional de bun, inclusiv integrat în producție, că vrea să renunțe total la activitatea creșterii porcului. Nu am toate datele, dar în ultimele două luni au fost sacrificate peste 50.000 de vaci de lapte, apropo de ce înseamnă legătura și dependența noastră de importul de produse lactate. Este aproape de neconceput situația în care ne găsim”, a menționat Valeriu Tabără.

Fostul ministru al Agriculturii spune că problema pe care o traversează România în privința dependeței de importurile de alimente ar trebui să facă obiectul unor analize în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Suntem dincolo de vulnerabilitatea aceasta obișnuită. Suntem teribil de vulnerabili. Intrăm în zona unui risc major care ar trebui să facă analiza inclusiv a CSAT. Cu toate măsurile, investițiile făcute, deficitul comercial pe balanța comercială cu produse agroalimentare se adâncește. El nu mai este un deficit de ramură, de domeniu. Este un deficit național cu consecințe dintre cele mai grave asupra dezvoltării întregii economii și a siguranței naționale. În 14 martie 2020, când a început pandemia, am fost consultați cu ce se întâmplă și am spus că prima problemă pe care trebuie să o avem în vedere sunt stocurile de alimente. Chiar astăzi discutam despre strategia în domeniul fructelor. Este nepermis să stăm în depozite cu fructe și să importăm. Este o anomalie de comportament al instituțiilor statului. Avem aceleași probleme, să asistăm la aceste nerentabilități din interior, dar noi să importăm în continuare și să aducem materie primă din străinătate să facem produse românești. Noi o să compromitem și aceste branduri în viitor”, a subliniat Valeriu Tabără.

În opinia sa, pentru a se putea asigura siguranța alimentară a țării, sunt necesare câteva măsuri pentru facilitarea producției interne, în special în sectorul zootehnic.

„Construcția sistemului național de siguranță trebuie să aibă în vedere câteva elemente de facilitare a dezvoltării producției interne și, de ce nu, inclusiv a pieței. Partea cu acel venit minim impozitat din zona rurală cade, este o artificialitate, pentru că acolo problema de impozitare se poate rezolva prin venitul impozabil pe care-l declari și intri în sistemul fiscal al primăriei locale. Redresarea sistemului zootehnic este fundamentală pentru a da siguranță în alimentație. El reprezintă acum în România circa 22%, față de 60%, cât ar trebui să fie, sau 50% măcar, pentru o funcționalitate normală și o garanție a asigurării surselor de hrană pentru populație din resursa internă. Avem posibilitatea să producem”, a subliniat Valeriu Tabără la Digi24.

Datele de la Ministerul Agriculturii arată că în 2020 importurile au fost de 8,9 miliarde de euro, in timp ce exporturile au atins valoarea de 6,9 miliarde de euro.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.