Valeriu TABĂRĂ: Poluarea de la fermele de animale este o mare gogoriță!

 

Se vorbește tot mai mult în spațiul public despre studii care fac referire la poluarea de la fermele de animale, mai exact despre emisile de metan care provin din ferme. Conform unor rapoarte realizate de numeroase firme de consultanţă, agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei. 

Poluarea de la fermele de animale creaza un nou curent, acela al tranziţiei la diete mai sănătoase. “Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe cărbune şi cu toate acestea politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin încurajarea tranziţiei la diete mai sănătoase, cu mai puţine carne şi lactate, sunt complet absente din planurile UE”, declara Nusa Urbancic, director de campanie la Changing Markets.

Președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, domnul  Valeriu TABĂRĂ, invitat în emisiunea “Agricultura O Șansă Pentru România” de la Agro Tv, realizată de Constantin Rudniţchi, și-a spus opinia despre aceste afirmații ale activiștilor de mediu europeni.

“ Eu sunt surprins de astfel de afirmații(n.r. poluarea de la fermele de animale). De multe ori am reproșat colegilor din Ministerul Agriculturii că prea au lăsat garda jos în fața unor astfel de afirmații: că agricultura și structurile agrare sunt principalii poluatori. Este un fals grosolan! În Elveția, Austria, chiar în USA sunt măsuri foarte dure în ceea ce privește mediul. Niciodată însă, sistemul agricol nu este furnizorul de poluanți, cu atât mai puțin, animalele. Sigur, dacă nu se iau măsurile de scurgere corectă sau amenajarea unei platforme de gunoi care nu respectă structura corectă, sau așezarea fântânii aproape de grajd, atunci pot să apară factori poluanți. Dar acolo unde am avut gropile de gunoi ale orașului? Sunt scurgeri până la 150 de metri adâncime. Am întâlnit în mijlocul Bărăganului, fără să nominalizez acum întreprinderea, poluare la 300 m adâncime care venea de la modul la cum a fost amenajată rețeaua de colectare a apelor uzate din preajma Bucureștiului”, a spus Valeriu TABĂRĂ.

Agricultura biologică folosește doar îngrășăminte fabricate din materiale organice, materiale naturale provenite de la plante și animale..

- Publicitate -

“Problema aceasta cu poluarea care vine de la animale și în special de la vacile de lapte, după părerea mea este o mare gogoriță. Fără animale și fără gunoiul de la animale nu putem discuta despre agricultură ecologică”, a conchis președintele ASAS.

 A nu se uita protestele violente ale fermierilor olandezi!

În vara aceasta, fermierii olandezi au organizat ample proteste de stradă pentru că sunt obligați să-și scadă efectivele de animale cu 30%. Guvernul a decis că trebuie reduse emisiile de amoniac, oxizi de azot și protoxid de azot pentru a proteja peste 150 de rezervații naturale din țară. Potrivit unei decizii din 2019, niciun proiect de construcții nu poate începe fără să se reducă azotul în zonă, însă numai fermierii sunt obligați să scadă emisiile, nu și sectorul industrial, deși și acesta generează azot. După calculele Guvernului, peste jumătate din crescători ar trebui să renunțe la afacere sau la o mare parte din animale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole